Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kinek az asszonya?

2011. június 27. - szekularisfigyelo

A Mária-imádók buzgalmának köszönhetően került a hírekbe egy kultúratudományi konferencia, amelyet az írországi Cork egyeteme szervezett június 24-én. A rendezvényre, amely az amerikai spanyol ajkú kultúráról szól „Átmenet és folyamatosság a kortárs chicano kultúrában” címmel, meghívták előadónak Alma Lopezt, akinek a festményeiből kétnapos kiállatást is rendeznek az egyetem egyik helyiségében, egy másik művésszel együtt, a konferenciát illusztrálandó. Kiállították a művész „Guadeloupe-i Miasszonyunk” című digitális nyomatát is, amely már 10 évvel ezelőtt is felháborodott reakciókat váltott ki az USA-ban, Új-Mexikó államban. A kép ugyanis nem a szokásos közel-keleti lepelben-fátyolba burkolva, hanem dús virágfüzér-bikinivel takarva ábrázolja Máriát, és talán még ennél is nagyobb baj, hogy nem annyira jóságosan-alázatosan lesüti tekintetét, hanem öntudatosan, majdhogynem kihívóan a néző szemébe néz. Lopez azt próbálta megmagyarázni már akkor is, hogy a művészi szándék nem a sértés, hanem a chicano kultúrában erősen jelenlévő szenthez és a nőiséghez való személyes viszonyának a feldolgozása (és nem Szűz Mária portréja), és egyrészt joga van művészileg feldolgoznia kulturális témákat és ne mások akarják megmondani neki, mit gondoljon saját kulturális hátteréről, másrészt pedig a női test látványában semmi felháborító nincsen.
Ezt a mostani kampányt is egy amerikai, „Amerikának szüksége van Fatimára” elnevezésű Mária-imádó közösség indította, de egyes írek is beszálltak, köztük a helyi püspök, aki azt mondta, elfogadhatatlan a kiállítás, amikor Mária tisztelete az írek csontjaiban van.
Míg volt, aki szerint az egyetem nem állíthat ki helyiségeiben ennyire megosztó képet, az intézmény dolgozóit telefonon szidalmazták és névtelenül zaklatták, a katolikus jogászegyesület szerint pedig úgy tudta, már az ügyészségen van a 2009-ben elfogadott istenkáromlás-törvény alapján tett feljelentés, az egyetem ateista diákcsoportja tüntetést szervezett a szólásszabadság mellett, az egyetem illetékes tanszékvezetője azt mondta a médiának, mindenkinek joga van a véleményéhez, ők örülnek, hogy Alma Lopez elfogadta a felkérésüket, és azt javasolja, pénteken vagy szombaton mindenki maga nézze meg a képet, hogy véleményt alkosson róla.

 

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/jun/24/artwork-blasphemous-blasphemy-laws
http://www.examiner.ie/ireland/i-never-intended-to-offend-says-our-lady-artist-158816.html
http://www.thejournal.ie/file-may-be-sent-to-the-dpp-over-blasphemous-ucc-exhibition-163550-Jun2011/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr703017387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása