Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Relatív emberi jogok

2011. december 10. - szekularisfigyelo
Szokott a katolikus egyház az értékek relativizmusa ellen kikelni. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt most egy svájci katolikus püspök, az ókonzervatívnak tartott Vitus Huonder példázza, aki a december 10-én ünnepelt emberi jogok napja alkalmából írt körlevelében kifejti, hogy az emberi jogok csak bizonyos megkötésekkel érvényesek: Az egyház „tudomásul veszi” [szó szerint így fogalmaz] az emberi jogok nyilatkozatát, de csak annyiban fogadja el az abban foglalt tételeket, amennyiben összhangban állnak az isteni joggal, mert az a mérce.
Emberi jogokkal foglalkozó szakértők eléggé aggasztónak tartják ezt a kijelentést, bár az egyházmegye úgy értelmezi a dolgot, a püspök az emberi jogok segítségére sietett, mert addig kikezdhetetlenek, amíg az isteni jogból erednek, Isten nélkül viszont csak emberi csinálmány.
Az egyházjog egyik professzora, a luzerni Adrian Loretan azonban arra mutat rá, hogy a vallások békés egymás mellettisége egy olyan állami alapot igényelnek, amelyet mindenki elfogad, beleértve a vallásos polgárokat is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr413452880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása