Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kislányok mozgásban

2011. december 11. - szekularisfigyelo

Érdekes kis felmérést végeztek a svájci Winterthurban. Megvizsgálták az alsó tagozatos (1-4. osztályos, azaz 7-11 éves) gyerekek fizikai képességeit és annak összefüggéseit a túlsúllyal, és mindezt számos szociokulturális tényezővel vetették egybe. Míg a legnagyobb befolyással a sporttevékenységre a migrációs háttérnek van (az anyanyelvük alapján helyi családokból való gyerekek teljesítettek a legjobban, míg a délkelet-európai családokból a legrosszabban), a vallás tekintetében egy érdekes apróság derült ki. A legjobban a (nagyrészt helyi) protestáns gyerekek teljesítettek, őket a (részben svájci, részben második, harmadik generációs bevándorolt) katolikusok követik, átlag alatt pedig a muszlimok és az egyéb vallású lányok teljesítenek - ez eddig simán egybeesik a szociokulturális háttérrel. Fiúk és lányok között van némi különbség: a muszlim vallású fiúk ugyan átlag alatt teljesítenek, de lemaradásuk csak fele akkora, mint a muszlim lányok lemaradása a lányok átlagától. Az egyéb vallású fiúk teljesítménye átlag körüli, míg a lányoké közel olyan gyenge, mint a muszlim lányoké – a kategóriában ortodoxok keresztények és feltehetőleg keresztény kisegyházak találhatók.
A leginkább mozgásban lévő kislányok azonban azok, akik vallástalan környezetben nevelkednek: míg a vallástalan fiúk átlagosan, ők messze az átlag fölött teljesítenek a sportfeladatokban, a velük hasonló társadalmi hátterű protestáns és katolikus lányokat is megelőzve. A kutatók arra tippelnek, hogy őket nem kötik annyira a vallásokban közös, korlátozó nőkép, hanem nagyobb szabadságot, több bátorítást kapnak otthon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr863452891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása