Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A tudományos autonómia határai

2012. május 22. - szekularisfigyelo

Bajorország 21 professzori állásának betöltésébe a katolikus egyház beleszól. Nem, nem katolikus teológusi állásokról van szó, hanem filozófiáról és neveléstudományról. Ezeket adta a bajor állam a Vatikánnak 1974-ben cserében azért, hogy engedjék a csak közös egyetértéssel módosítható, még 1924-ben kötött vatikáni szerződés módosítását és a bajor iskolarendszer szekularizációját. A Vatikán ezeknek a professzori állásoknak a segítségével gyakorolhat befolyást a tanárképzésre és biztosíthatja, hogy a diákoknak a katolikus álláspontot is közvetítik. Pontosabban: a diákok többnyire nem is tudják, hogy az adott professzort a katolikus egyháznak tetsző álláspontot képviselő aspiránsok közül választották ki.
Mindez persze ellentmond a német alaptörvénynek, amely kimondja a tudomány autonómiáját és biztosítja a vallási diszkrimináció tilalmát. Így most egy ilyen állásra pályázó, ám elutasított professzor perel a német alkotmánybíróságon (úgy sejti, hogy nem tetszett a disszertációja, amelynek témája az abortuszvolt, és megtudta, hogy a meghallgatásra hívott pályázóktól megkérdezték, milyen vallásúak). Az Erlangen-Nürnbergi Egyetem kérdéses állása továbbra is betöltetlen, és egy másik per is folyik a témában – egy másik pályázó egy másik állásnál azt kifogásolja, hogy a pályázati felhívásban utalás történik a vatikáni szerződésre, ami ütközik a vallási megkülönböztetés tilalmával.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr914526497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása