Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Ingázó iskolások

2013. május 14. - szekularisfigyelo

Észak-Rajna-Wesztfália tartományban a közoktatás bő harmada egyházi kézben van (persze finanszírozni a köz finanszírozza, nem az egyházak). Ebből időként azért problémák adódnak: aki nem szeretné, hogy a gyereke vallási nevelést kapjon (kötelező mise- ill. istentiszeletlátogatást beleértve), az lakóhelyétől függően kénytelen messzire buszoztatni a gyerekét (van, ahol a nyolcadik-kilencedik iskola a legközelebbi nem felekezeti iskola). Sok szülő emiatt inkább lenyeli (ill. lenyeleti gyerekével) a kötelező vallásgyakorlást. Azzal az eredménnyel, hogy a felekezeti iskolák jó részében kisebbségben vannak a szülők révén valóban az adott felekezethez tartozó gyerekek. De a szülők és gyerekek vallásszabadságán kívül néhol az is problémát jelentett, hogy megfelelően kvalifikált igazgatót találjanak az iskola élére, hiszen neki értelemszerűen az adott felekezet tanításait kell(ene) követnie.
Ahhoz, hogy egy iskola felekezetiből közössé váljon, eddig az összes szülő kétharmadának a belegyezése kellett, ami megnehezítette az iskolának a gyakorlati élethez való igazítását. A problémákat látva a tartományi kormány most ezt a határt 30%-ra szeretné leszállítani. Emellett azt fontolgatják, hogy amennyiben az adott felekezethez tartozó tanulók egy bizonyos arány alá esik (70%-nál húznák meg a határvonalat), szintén elveszítse vallási jellegét az iskola.

http://www.taz.de/Religionsfreie-Erziehung-in-NRW/!115611/ via: http://blasphemieblog2.wordpress.com/2013/05/05/kirchenaustritt-fur-schulen/
http://blasphemieblog2.wordpress.com/2013/04/26/evangelische-religion-fur-muslime/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr335295655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása