Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Mi történik Angolában?

2013. december 07. - szekularisfigyelo

Körbejárta az internetet az a hír, hogy Angola betiltotta az iszlámot, komoly forrásból azonban nem lett megerősítve a hír, angolai állam tisztviselők ellenben cáfolták. Az égő imaházak képeiről kiderült, hogy Nigériából és a Gázából valók. Annyit azért lehet tudni, hogy Angola finoman szólva sem egy demokratikus, az emberi jogokat minden tekintetben tiszteletben tartó, plurális állam: Portugáliától 1975-ben lett független, majd 2002-ig polgárháború dúlta, amíg az egyik vezér meg nem halt, a másik pedig, Jose Eduardo dos Santos be nem betonozta a hatalmát, és 2012-ben elnökké választatta magát. Az ellenzékieket időnként lecsukják, ami a vallásokat illeti, a lakosság majdnem kizárólag valamely keresztény felekezethez tartozik (a fele római katolikus lehet), némi népi vallási beütéssel. Nincsen igazán pontos nyilvántartás a lakosság számáról sem, de a muszlimok a kb. 18 millió angolai 0,5-2 százalékát tehetik ki, és túlnyomórészt az elmúlt években az olajnak köszönhető fellendülés következtében vándoroltak be. A hírek szerint a vallási felekezetként történő elismeréshez 100.000 tagot kell felmutatni és a 18 provinciából 12-ben jelen lenni. Az állam mindenesetre legalább 194 vallási közösség elismerését utasította el most ősszel, köztük a muszlimokét is, és engedély nélkül vagy rendezetlen tulajdonjogú telken felhúzott vallási épületeket bontott le (nemcsak muszlim imaházakat); két luandai muszlim imaház jelenleg mindenesetre működik.
Nagyjából a következő kép rajzolódik ki a hírekből: Angola nem egy szabad, a vallásokat és vallásmentességet egyenlően kezelő ország, hanem az állam bizonyos nagyobb, régebben működő keresztény vallási közösségeket preferál, míg más közösségeknek, köztük a muszlimoknak megnehezíti a csoportos vallásgyakorlást.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/afrika-angola-geht-gegen-islam-vor-und-schliesst-moscheen-a-935788.html
http://www.aljazeera.com/news/africa/2013/11/angola-denies-reports-banning-islam-2013112782236279392.html
http://www.dailymaverick.co.za/article/2013-11-26-no-angola-has-not-banned-islam-its-a-little-more-complicated-than-that#.Up4V4-UoIig
http://www.theguardian.com/world/2013/nov/28/angola-accused-banning-islam-mosques
via: http://www.richarddawkins.net

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr505676206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása