Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

India előrébb tart

2014. január 15. - szekularisfigyelo

18 évnyi vita után az indiai Maharastra állam meghozta azt a törvényt, amelyért az augusztusban megölt Narendra Dabholkar küzdött: lehetővé vált a ráolvasók, vallási csalók és gyógyítók bíróság elé állítása. Maharasta állam az első indiai állam, amely a vallási körítéssel végzett csalást törvényen kívül helyezte annak ellenére, hogy a vallásilag sokszínű országban nagy népszerűségnek örvendenek a mindenféle „szent” emberek és csodakúrák. A babonaság elleni törvény alapján a rendőrség nyomozhat vallási csalások, szélsőségek és emberáldozatok ellen. Röviden a törvény meghozatalát követően le is tartóztattak Mumbaiban hat férfit, akit egy ötvenéves nő rituális feláldozásával vádolnak. A nő egy guruhoz fordult segítségért, aki azonban emberáldozatnak szemelte ki őt.
A törvény ellenőzi a vallásszabadságot féltik, a támogatók szerint viszont a törvény nem megy elég messzire, mert csak maguk az áldozatok tehetnek feljelentést, akik azonban babonásak lévén kis valószínűséggel fognak panaszt tenni. A törvény hatálya alól egyébként is kivettek olyan elterjedt szokásokat, mint a tenyérjóslást, az asztrológiát vagy a muszlimoknál szokásos önostorozást.

http://www.theguardian.com/world/2013/dec/16/indian-state-passes-black-magic-law
http://ca.news.yahoo.com/witch-doctors-beware-indian-state-passes-bill-debunk-072427421.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr725752986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása