Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Mi fán termett a Humanista Párt?

2009. március 30. - szekularisfigyelo

Humanista párt nemcsak Magyarországon van: 1984-ben számos helyen alapított pártot az újhumanista mozgalom (más nevén "Közösség"), amelynek atyja Mario Luiz Rodriguez Cobos, írói álnevén Silo, aki a mozgalmat 1966-ban alapította Argentínában (bár az egyik újságíró szerint néhány évvel korábban Olaszországban, Nápolyban indult útnak a mozgalom). Céljaiként a mozgalom a nyilvánosság előtt erőszakmentességet és antirasszizmust hirdet, valamint a szegénység felszámolását. A nagyközönség leginkább a "békejel-alakító" rendezvényeiről ismerheti a mozgalmat, amely a 80-as években a zöldmozgalmakba is becsatornázta magát (nálunk is voltak ilyen megmozdulások). A párt (illetve a pártok) jellemzően balpopulista, antirasszista, az erőszak és a fennálló gazdasági rendszer ellen tiltakozó, világ- és társadalommegváltó jelszavakkal kampányol, és azt is hangoztatja, a politikai élet mennyire romlott és korrupt. Vallásjelleget többek között (és a szervezeti felépítés mellett) azok a nézetek adnak az amúgy felfelé igen hierarchikusan szervezett mozgalomnak/pártnak, amelyek szerint az ember mindig irányításra szoruló gyermek. 

A társaságot német honlapok egészen konkrétan pszichoszektának (Psychosekte) nevezik, amelynek úgymond "fedőszervezete" a párt, s miközben kívülről alulról szerveződő bázisdemokratikus mozgalomnak tűnik, valójában "fentről" mondják meg az egyedül érvényes igazságot, és egy beetető időszak után lelki nyomást gyakorolnak a tagokra. A vezetőket, tisztviselőket nem választják meg, hanem kinevezik őket, részben aszerint, mennyire sikeresek újak toborzásában. A tagok sem maguktól lépnek be, hanem a szimpatizánsok és aktivisták köréből a párt/mozgalom vezetői kiválasztják azokat, akiket maguk közé (illetve alá) engednek. A beszervezettek jellemzően fiatal felnőttek, akik roppant barátságos, vidám és összetartó társaságban találják magukat, és akik a heti kötelező, tízfős csoportokban zajló megbeszéléseken kerülnek egyre közelebb a mozgalomhoz, amely tudatosan használ pszichológiai módszereket a kritikai gondolkodás kikapcsolására. Miközben a csoporttagok aktivista ötletei iránt nyitottak, a megvalósítást a csoportvezető a maga céljai szerint irányítja. - Az már csak hab a tortán, hogy a Silo írásait kommentáló, fordító és propagáló Hermann van Dooren állítólag azonos a fasiszta kapcsolatairól híres Bruno von Ehrenberggel. 

Éppen a fentiek miatt érdemes nem összekeverni az "újhumanistákat" a klasszikus humanista mozgalmakkal, akik állam és egyház szétválasztása és az állam világnézeti semlegessége mellett állnak ki, hangsúlyozzák az emberiesség mellett a racionális gondolkodás fontosságát és nem hajlanak arra, hogy automatikusan elfogadjanak felülről érkező igazságokat. 

Azt persze laikus blogolóként nem tudhatjuk, hogy a magyar Humanista Párt (amelyet a kilencvenes években hivatalból megszüntetett a bíróság, mert két egymásutáni választáson egyetlen jelöltet sem állított), illetve a Humanista Mozgalom vajon szintén olyan szektajelleggel és a multilevel marketing elvén működik-e, mint ahogyan a németről állítják. Logónak mindenesetre a Wikipedia vonatkozó szócikkében feltüntetetthez hasonlóan egy a vízszintestől kb. 45 fokban az óramutató járásával ellentétes irányban elfordított, narancssárga "végtelen"- (kevésbé matematikai beállítódásúaknak fekvő nyolcas) jel, a holnap "Rólunk" rovatban pedig hivatkoznak is a külföldi társszervezetekre. A párt csatlakozott az "Erőszakmentesség napjá"-hoz, amely kapcsolódik az "Erőszakmentesség Világnapjá"-hoz, amelynek honlapján három fő példakép szerepel: Mahatma Gandhi, Martin Luther King és Silo. A "Békejel" szerveződés egyébként nyíltan siloista, az ő honlapjukon lehet hozzáférni Silo írásaihoz magyarul. 

Remélem, lassan akad szakavatott oknyomozó újságíró, aki utánanéz és igazolja vagy megcáfolja a sejtéseket. Épp annak érdekében, hogy az a néhány béke- és emberbarát kezdeményezés tiszta lehessen.

Siloról magyarul: http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=63&alrovat=65&cikkid=18043
http://www.silouzenete.hu/, és l. még az "uzenet" csoport a googlegroups.com-on. 
http://www.bekejel.net/index.php?loader=oldal&page=letoltes
Egyéb infók:
http://ibka.org/artikel/miz94/parteien.html
http://www.bmgev.de/mieterecho/283/bezirk/31.pyhtml
http://de.indymedia.org/2005/12/134225.shtml
Markus Wende részletes leírása (németül) a német nyelvterületen működő szektafigyelő egyesületek ernyőszervezetének honlapján: http://www.agpf.de/Siloismus.htm
Silo tanai angolul: http://darivs.com.ar/otros%20archivos/textos%20interesantes/hvd/siloism/sildocfr.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr211046702
süti beállítások módosítása