Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Eredmény

2010. november 07. - szekularisfigyelo

A Facebook visszaállította a barcelonai flash mob oldalát, és 200 azonos neművel csókolózni hajlandó össze is futott egy kétperces egynemű csókra a pápa színe elé Barcelonában. A Sagrada Família elnevezésű, Antonia Gaudí által tervezett templomot, amely nem csak monumentális méreteivel hasonlít a középkor székesegyházaira, hanem azzal is, hogy sokáig épül: 1882 óta készül, és még nincs vége (többek között, mert Gaudí eredeti tervei szerint építik, amelyeket részben rekonstruálni kell), a katolikus egyházfő azonban most felszentelte. 

Az egyházszentelő szertartáson a királyi család vett részt, a kormányfőnek, José Luis Zapateronak más elfoglaltsága volt: Afganisztánba utazott csapatlátogatásra. A lakosság 73%-a formálisan katolikus, de 14,4%-a vesz részt több-kevesebb rendszerességgel vallási szertartáson. A 20-24 évesek 7%-a tartja magát gyakorló katolikusnak, míg további 50%-uk "elméleti" katolikus, és tavaly először történt meg, hogy több polgári esküvőt kötöttek, mint egyházit. 
A pápa már spanyolországi látogatásának első állomásán is panaszkodott a hiányzó lelkesedésre, amely, mint mondta, az 1930-as éveket idézte fel benne, és helytelenítette, hogy a spanyol kormány lehetővé tette a pápa szerint könnyű válást, az abortuszt és elismeri a melegek tartós párkapcsolatát. Említette, hogy külön hivatalt hozott létre Európa megtérítésére, és emlékeztetett arra, hogy elődje már 1982-es látogatása során arra buzdította a spanyolokat, találjanak vissza a katolicizmushoz. [Ezek szerint ennek a pápa szerint az elmúlt 30 éveben nem nagyon volt foganatja.]


 


A minap 3000 fő tiltakozott az ellen, hogy látogatását állami forrásokból finanszírozzák.

 

 

 

 

 

 

freethinker.co.uk/2010/11/07/spain’s-anti-clericalism-reminiscent-of-the-1930s-says-rancid-pope-ratzinger/

www.google.com/hostednews/ukpress/article/ALeqM5iXTYHWuHKe4y61NmGSQBqMHCz7CA
www.bbc.co.uk/news/world-europe-11705036

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr772431660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása