Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Tisztátlan hús

2010. december 13. - szekularisfigyelo

Bár az Európai Parlament elfogadta azt a javaslatot, amely szerint a hús címkéjén jelölni kell, ha az állatot az állatvédelmi előírások betartása alól felmentett vallási vágóhídon ölték meg, a miniszterek tanácsa nem követte a parlamentet. Így a tudatlan vásárló a jövőben sem tudja elkerülni, hogy olyan állat húsát vásárolja, amely az elkerülhetetlennél többet szenvedett a vágóhídon. 
A muszlim és zsidó előírások szerint vágott állatok egy részét is elkábítják ugyan, de egyes ortodoxabb zsidók számára el elfogadhatatlan. A brit Shechita UK elnevezésű zsidó érdekképviselet ezért végiglobbizta a minisztereket, mondván, ha a vallási elírások szerint működő vágóhidak arra kényszerülnek, hogy a hústermékeken feltüntessék, hogy az állatot kábítás nélkül ölték meg, nem tudják termékeiket elég széles körben teríteni ahhoz, hogy piacképesek maradjanak.
A brit szekulárisok (a National Secular Society) azt javasolták a brit ko rmánynak, hogy ha már kivételt biztosítanak az állatvédelmi törvények alól vallási csoportosulásoknak, legalább biztosítsák, hogy ezzel a kivétellel tényleg csak a vallási húspiacnak termeljenek, a vásárolók pedig tisztában lehessenek azzal, mit vásárolnak. 
De nem ez volt az utolsó forduló, az Európai Bizottság jövőre ugyanis újabb címkézési kérdéseket tárgyal. Arra pedig nincsen mentség, hogy annak érdekében mellőzzék a vásárolók tájékoztatását, hogy akaratlanul is általuk el nem fogadott vágási módokat támogassanak. 
 

www.secularism.org.uk/euro-ministers-drop-proposals-to1.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr942509132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása