Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kárpótlásmarakodás

2011. október 10. - szekularisfigyelo

A kilencvenes években a „történelmi” egyházak igényt jelenthettek be az 1940-es végén államosított ingatlanokra. Azok után az ingatlanok után, amelyeket nem kértek vissza, mert nem tudták volna őket hitéleti, oktatási vagy szociális célokra használni, a katolikus egyházzal, illetve a Vatikánnal kötött megállapodás mintájára 1999 óta örökjáradékot kapnak. A zsidó egyházi vagyonról az állam a Mazsihisszel kötött megállapodást, egészen szép összegről, mára 1,3 milliárd forintról (az ingatlanok értékét a 90-es években 13,5 milliárdra becsülték, a járadék éves összege pedig ennek 5%-a volt, ami az infláció mértékével nő). Az új egyháztörvény azonban nem egy, hanem 3-4 zsidó felekezetet ismer el, és a zsidóság vallási tekintetben nem is hierarchikusan szerveződik, és a többi felekezet is bejelentette igényét.
- Mondjuk, azt nem igazán értem, miért nem nézik egyszerűen végig minden épületnél, melyik irányzathoz tartozott a (részben a zsidóüldözések idején kiirtott) tulajdonos közösség, elvégre ez lenne a legtisztább. Az állam részéről pedig az lenne a tiszta ügy (ha már a hoppon maradt magánszemélyekkel és egyesületekkel szemben az egyházaknak juttat kárpótlást), ha örökkön örökké fizetendő járadék helyett vagy visszaadná az épületeket, vagy megvásárolná. Olcsóbb lenne, mint a MOL-részvénycsomag, és megspórolnánk évi 15 milliárd forintot, örökre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr433288910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása