Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Recept: Hogyan tűnjünk tudományosnak?

2012. március 13. - szekularisfigyelo

Majdnem sikerült megjelentetni egy kreacionista kiadványt a német Springer kiadónál. A recept:
Végy egy megbízható előadó-csapatot és tegyél mellé védnöknek egy idősebb, valamely (más…) tudományterületen elismert professzort, majd szervezz konferenciát. Ehhez találj ki egy semmit mondó, ám dizájnos konferenciacímet, és a konferencia helyszínéül mindenképen egy jó hírű egyetem valamely (lehetőleg más tudományterületen működő karának, hátha nekik nem tűnik fel, kik vagytok) bérbe vehető termét válaszd ki. Tartsd meg a konferenciát és gyűjtsd össze az elhangzott előadásokat. A szerkesztett anyagot nyújtsd be egy tudományos kiadónak, annak is a kicsit mással foglalkozó részlegének – hátha nem tűnik fel nekik, miről van szó.

A mostani történet úgy festett, hogy olyan ismert amerikai ID-sek mint Robert Marks II, Michael Behe, William Dembski, Bruce Gordon konferenciát szerveztek a számos szabadalma segítségével 48 évesen nyugdíjba vonult génmérnök John Sanford vezényletével. Helyszínnek a Cornell Egyetem szállodamenedzsment tanszékétől béreltek termet. Végül a „Cornell Egyetem konferenciáján elhangzott előadásokból” szerkesztett kötetet "Biológiai információ: új perspektívák" címmel nyújtották be a Springer kiadó műszaki és alkalmazott tudományokkal foglalkozó részlegének, amelyet egy informatikus vezet. A kötet ismertetője szerint a szimpóziumra információelmélettel, informatikával, numerikus szimulációval, termodinamikával, az evolúcióelmélettel, a biológia különféle ágaival, genetikával, fizikával, biofizikával, matematikával és nyelvtudománnyal foglalkozó szakembereket hívtak meg, akik új belátásokkal gazdagították a biológiai információ kérdéskörét, és az „Intelligens rendszerek kézikönyvtára” című sorozatban jelent volna meg. Miután az ismertető felkerült a kiadó honlapjára és felhívták a kiadó figyelmét, miről is van szó, a kiadó úgy döntött, hogy további szakmai lektorálásra van szükség.

Ami a magyar tudományosságot illeti: épp a fenti recept miatt meglehetősen ártalmas, amikor tudományos intézmények kénytelenek fűnek-fának bérbe adni helyiségeiket, és amikor akadémikusok és akadémiai dolgozók a más tudományterületeken elhangzó hülyeségeket legitimálják…

http://www.guardian.co.uk/science/grrlscientist/2012/mar/07/2 via: www.richarddawkins.net

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr274312955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása