Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Húszezres váltságdíj és egyéb katolikus ügyek

2012. június 03. - szekularisfigyelo

Az olasz katolikus püspöki kar irányelveket bocsátott ki arról, hogyan kell eljárni a szexuális bántalmazásokról szóló vádak esetében. Olvasóim nyilván nem lepődnek meg, ha megtudják, a legeslegfrissebb irányelvek is arra hívják fel az egyházi személyek figyelmét, hogy nem kötelességük szólni az illetékes állam bűnüldöző szerveknek. Két évvel ezelőtt maga a Vatikán bocsátott ki ilyen irányelveket, és amint akkor írtam, azok is ugyanígy rendelkeznek. (és van, aki szerint ez helyes is).
http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/world-news/bishops-not-obliged-to-report-sexual-abuse-to-police-16163815.html

Az Egyesült Államokban egyébként 20.000 dollárral jutalmazták azokat a gyerekbántalmazó papokat, akik beleegyeztek a papi hivatás elhagyásába. Milwaukee egyházmegyéje ugyanis bajban volt: számos kártérítési per fenyegette, a felelősségbiztosítása nem akart fizetni, mondván, az egyház nem a kellő gondossággal járt el, közben viszont a bűntettesek papi hivatástól való megfosztása sokéves (és bizonytalan kimenetelű) procedúra, ha az illető tiltakozik és fellebbez. Így aztán úgy döntött a püspök, pénzzel kompenzálják az elkövetőket elveszített megélhetésükért.
A nemszép dolog ebben az, hogy ismét nyílt hazugságon kaptak egy jelenleg is aktív egyházi főméltóságot. Timothy M. Dolan New York-i érsek ugyanis nemrégiben felháborodottan visszautasította, hogy történtek volna ilyen kifizetések. Iratok bizonyítják azonban, hogy 2003-ban éppen ő hagyott jóvá ilyen kifizetéseket, amikor Milwaukee püspöke volt.
Ja, az iratok úgy kerültek elő, hogy az egyházmegye csődvédelmet kért. Így nem kell kifizetnie az áldozatoknak a bíróság által megítélt kártérítését.
http://www.nytimes.com/2012/05/31/us/cardinal-authorized-payments-to-abusers.html?_r=2&partner=rssnyt&emc=rss

A gyónási titok, a bűnüldözés és az áldozatvédelem összefüggése egyébként a tejesdobozos gyerek fényében is érdekes kérdés. 1979-ben az akkor hatéves Etan Patz nyomtalanul eltűnt iskolába menet, és azóta sem került elő. Fotós apja a gyerekről készült fotósorozatot széles körben terjesztette abban a reményben, hogy ez segít a gyerek előkerítésében. Etan Patz volt az első eltűnt gyerek, akit tejesdobozokra nyomtatott fotójával kerestek. Akadt ugyan gyanúsított, de az váltig tagadta, hogy megölte volna a gyereket, és bizonyíték sem volt. Most előkerült egy újabb gyanúsított, pontosabban a rendőrség bejelentette, hogy őrizetbe vettek egy férfit, aki bevallotta, hogy 33 évvel ezelőtt megfojtotta a kisfiút. A történet annyiban tartozik ide, hogy az illető, bizonyos Pedro Hernandez annak idején, 18 évesen egy karizmatikus vallási közösség tagja volt és a közössége előtt, a Padovai Szent Antal katolikus templomban állítólag meggyónta a gyilkosságot – még 1980-ban. Bár egyelőre nem egészen biztos, hogy a történet igaz, lévén, hogy a férfi időnként hallucinál, a testvére szerint a gyerek eltűnése idején nagyon ideges volt. Később azonban megnyugodott, megnősült és gyereke született. Mindenesetre: ha a történet igaz és a férfi valóban meggyónt, akkor ha abból az ötven emberből, aki gyónását hallgatta, egyetlen egy lett volna, aki veszi a fáradságot és szól a rendőrségnek, a szülőket harminc évnyi kínlódástól, a rendőrséget meg harminc évnyi felesleges munkától kímélte volna meg. Vagy másként: üdvösségükért könnyű szívvel feláldozták a szülők nyugalmát és a rendőrség energiáit.
http://www.fr-online.de/panorama/der-fall-etan-patz-die-beichte-einer-straftat,1472782,16138208,item,1.html via: www.brightsblog.wordpress.com

A Vatikán belügyi botrányairól olvashattok az Origon és az Indexen – akit érdekelnek a szövevényes konspirációs történetek, ne hagyja ki. A többieknek: a katolikus egyházfő szomorú és a médiákat kárhoztatja a rossz hírekért, amelyek apropója, hogy őrizetbe vették az egyházfő inasát, aki állítólag dokumentumokat szivárogtatott ki. A Vatileaks néven is emlegetett szivárogtatás úgy tűnik, vatikáni belharcokkal van összefüggésben. A vatikáni bank (hivatalos nevén Vallási Művek Intézete, azaz Istituto per le Opere Religiose) élére rendcsinálás céljából kinevezett embert, Ettore Gotti Tedeschit a minap kirúgták, a vatikáni adminisztráció élére kinevezett rendcsináló második embert, Carlo Maria Vigano érseket pedig egy messzi washingtoni posztra buktatták felfelé.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20120528-egy-vatikani-bennfentes-nyilatkozott-az-olasz-sajtonak.html,http://index.hu/kulfold/2012/05/30/a_papa_is_megszolalt_a_vatileaks_ugyben/ , http://index.hu/kulfold/2012/05/27/keresik_a_vatikani_patkanyt/
Előzmények a vatikáni ügyekről: http://index.hu/gazdasag/2011/11/26/penzmosas-szakertok_jartak_a_vatikanban/, nálam itt: http://szekularisfigyelo.blog.hu/2009/09/27/a_vatikan_penzugyei és itt: http://szekularisfigyelo.blog.hu/2012/02/20/konspiracios_teoriak_30, és jóval részletesebben a vatikáni bankról a Konteo blogon itt: http://konteo.blogrepublik.eu/2011/03/25/a-roberto-calvi-ugy.
Németül a Der Spiegel című lapban olvasható egy összefoglaló: http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/hinter-den-mauern-des-vatikan-tobt-ein-kampf-um-macht-und-einfluss-a-835816.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1004560280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása