Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Egyiptom jövője

2012. december 08. - szekularisfigyelo

December 15-én fognak népszavazni az egyiptomiak új alkotmányukról, amelyet Mohammed Murszi elnök a saría „értékeire” mintázott. A saría nevében korlátozzák a szólásszabadságot, a nők jogait és a vallásszabadságot, ismét legalizálja a civilek katonai bíróság elé állítását (amit a Mubarak rezsimben az ellenzék elfojtására használtak) és az iszlámot megteszi államvallásnak. A szekularizmust szidó Rétvári Bencével szemben az egyiptomi keresztények kezdik felfedezni maguknak a szekularizmus előnyeit – felismerve, hogy az államvallás csak akkor buli, ha történetesen egybeesik a te vallásoddal.

Az ország megosztottságát mutatja a tüntetők két tábora: Murszi követői a saría bevezetéséért tüntetnek, míg a Tahrír téren szeptember vége óta százak tüntetnek folyamatosan és tízezrek alkalmanként az emberi jogok korlátozása ellen.
De napi szinten is problémákat okoznak az önjelölt valláscsőszök a hétköznapi muszlim polgárnak. Egyes hívők úgy tűnik, egyenesen valamiféle isten-inkarnációnak gondolják magukat – az ő felelősségre vonásukat egyenesen istenkáromlásnak értelmezik ugyanis. Ezt tapasztalta egy boltos az egyiptomi Szuezben, aki szóvá tette, amikor egy szakállas bácsi becsörtetett hozzá és egyenesen a vécére rohant. A bácsi közölte, hogy „mi nem kérünk engedélyt”. Pár perccel később harminc erkölcscsősz (a „Promotion of Virtue and Prevention of Vice Authority”, azaz az „Erkölcsöket elősegítő és a bűnöket megelőző hatóság” elnevezésű „polgárőrség” tagjai) termett a boltban, és bántalmazni kezdték a boltost, Ahmed Gharibot, hogy, mint mondták, „megbüntessék egy vallási személyiség megsértéséért”. A kezét szerették volna levágni, de a szomszédok közbeléptek. Ezt követően a boltos testvérének a nyelve került a késes akció célkeresztjébe, az ugyanis nem éppen barátságos szavakkal illette az erkölcscsőszöket, amikor a bolthoz érve megtudta, mi történt. Szerencsére őt is kimenekítették a szomszédok. Végül a rendőrök rendet tettek a boltban.
Pár hónappal korábban ugyanez a „polgárőrség” halálra késelt egy fiatal egyetemistát, mert az gardedám nélkül sétált a menyasszonyával.

Rosszul sáfárkodnak az iszlamisták a kulturális örökséggel is: szálkák az ő szemükben a piramisok is – november elején sejk Murgan Szalem Al-Gohari egy tévéműsorban közölte, le kell rombolni a gizai piramisokat és a szfinxet, mert Mohamed a bálványok lerombolására szólított fel. Al-Gohari, akit a régi rezsim idején kétszer börtönre ítéltek, mert erőszakra buzdított, az afganisztáni tálibokat hozta fel példaképnek, akik nem habozták felrobbantani a példátlan értékű óriás buddhaszobrokat (a Bámiján-völgy óriásszobrainak nagyobb részét 2001-ben robbantották fel a tálibok). Igaz, az iszlamisták nem egységesek ebben a kérdésben: a sariát törvényerőre emelni szándékozó tunéziai En-Nahda párt alelnöke betelefonált a tévéműsorba és kérdezte, minek, amikor ezek már rég ne bálványok, hiszen manapság senki nem imád sem szfinxet, sem piramist.

És amúgy nincsen szükség holmi provokatív youtube-videókra sem ahhoz, hogy muszlimok kiboruljanak. Egyiptomban egy a helyi cenzor által kétszeres megtekintést követően jóváhagyott film betiltását követelik a kisebbségi síiták. A probléma: az Abdou Muta című film egy híres hastáncost mutat (idáig rendben), aki egy falunapon egy népdalok által inspirált, (itt kezdődik a baj) Fatimáról, Mohamed próféta lányáról és annak két fiáról szól. Na ez istenkáromlás, ha eddig nem tudtátok volna.

http://english.alarabiya.net/articles/2012/11/13/249354.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bámiján-völgy

http://www.secularism.org.uk/news/2012/11/desperate-egyptian-christians-discover-the-value-of-secularism

http://english.alarabiya.net/articles/2012/11/01/247065.html

http://gulfnews.com/news/region/egypt/egyptians-decry-blasphemous-film-1.1096357 via http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels
http://freethinker.co.uk/2012/12/02/egypts-new-constitution-protects-religion-and-ignores-the-rights-of-women/
http://www.tagesanzeiger.ch/ausland/naher-osten-und-afrika/Aegypten-In-zwei-Wochen-werden-die-Weichen-gestellt/story/27228522

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr284944082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása