Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Ferenc pápa és a marketing üressége

2013. szeptember 22. - szekularisfigyelo

I. Ferenc pápa (azért sorszámozom már az elsőt, mert remélem, hogy ez a blog olyan hosszú életű lesz, hogy majd a másodikat is megéri ;-)) immár másodjára próbált valami kedveset mondani a médiának az "ateistákról" (miszerint isten kegyelme olyan végtelen, hogy a nem hívők csak kövessék lelkiismeretüket). Mellesleg hivatalában fogadta a dél-amerikai felszabadítási teológust, a 85-éves Gustavo Gutierrez domonkos szerzetest is, akinek pedig eddig nem állt jól a szénája a Vatikánban, sőt, a legutóbbi gyerekmolesztáló pápai nunciust is sikerült rekordsebességel hazahívni (– és megóvni az igazságszolgáltatástól). Mondott továbbá másodjára is barátságosnak tűnőt a homoszexuálisokról, és kicsit korábban a nőkről.
A brandmarketing szempontjából kétségtelen ügyes döntés volt I. Ferenc a megválasztása, az azonban erősen kérdéses, hogy van-e a marketing mögött valós tartalom is.
Ami ezt a lelkiismeret-dolgot illeti ugyanis pl. egy most nyáron megjelent írásában a pápa kijelenti, hogy az ember vallásos hit nélkül nem képes jót és rosszat megkülönböztetni. Szerint eleve csak annak van lelkiismerete, aki hívő, pontosabban: akinek egyáltalán van lelkiismerete, az azonnal a katolikus anyaszentegyház szoknyája alá veti magát – az „éljetek lelkiismeretetek szerint” így voltaképpen felszólítás az egyházhoz való csatlakozásra. Ugyanez a helyzet a homoszexuálisokkal: a puszta hajlamot eddig sem büntette az egyház sem a mezei hívőknél, sem a klérusban – feltéve, hogy az érintett nem létesít nemi kapcsolatot. A szegénység vonatkozásában is lett volna lehetősége bizonyítani, ám tudomásunk szerint nem tette: Cseh értelmiségiek egy csoportja azt javasolta neki a nyár elején, szólítsa fel a cseh katolikus egyházat arra, a cseh államháztartásra való tekintettel utasítsa a cseh katolikus egyházat arra, mondjon le az azóta korrupciós ügyei miatt lemondott cseh kormány kezdeményezésére a parlament által neki ítélt 1400 milliárd forintnyi korona kárpótlásról. A nőket illetően szintén megerősítette a pápa, hogy „más” a természetük, ezért nem lehetnek papi funkciót (a nők mozgásterének az anyai szerep felmagasztalásával való korlátozás sem újkeletű), sőt, a legfrissebb hype, miszerint nem olyan kőbe vésett a papi nőtlenség, sem jelent gyökeres álláspont-változást: szó sincs róla, hogy felszentelt papok nősülhetnének, csupán azt fontolgatja, hogy a jövőben a régóta szolgálatot teljesítő és jól bevált, ámde nős diakónusok is vállalhatnának esetleg fontosabb spirituális szerepet – tegyük hozzá, hogy sok helyen egyszerűen nincs elég felszentelt pap, szóval még ez is csupán amolyan szükségmegoldás, megfelelő papok hiányában...
Tehát nagyon pontosan kell olvasni és értelmezni ezeket a teológiai kontextusukból kiragadott idézeteket. Ami nem mindenkinek megy, elvégre ország-világ médiája (nem csak a magyar) közönségestül beszopta ezeket a coelhoi szépségű üzeneteket. - Akit valóban érdekel a mindenkori pápa álláspontja, az olvasson enciklikákat: nem sok újat fog benne találni.

Ami a nem katolikusok üdvözülését illeti, a katolikus dogma egyértelmű: az egyházon kívül nincs üdvözülés (nemcsak az ateistáknak, hanem a nem katolikus keresztényeknek sem), némi engedmény azoknak a jóembereknek járhat, akiknek nem volt alkalmuk tudomást szerezni a katolikus egyház létezéséről, és ezen, mint mondtam, a legújabb médiahírekkel ellentétben nem történt változás. Amúgy meg az üdvözülés kérdése tökéletesen irreleváns a nem hívőknek. Hogy I. Ferenc pápának némi útmutatót adjunk arra nézve, hogyan javítsa az egyházáról alkotott véleményünket: tartsa tiszteletben a demokratikus, szekuláris állam játékszabályait, amelyek az előfeltételei mindenki vallási és lelkiismereti szabadságának.

Igaz, egy osztrák katolikus teológus szerint egyesek máris aggódnak, hogy a pápának ez a látszólagos nyitottsága is túlságosan sok lesz a konzervatívabb katolikusoknak, akik akár az életére is törhetnek.

http://brightsblog.wordpress.com/2013/09/15/befreiungstheologe-wird-vom-papst-empfangen/
http://diepresse.com/home/panorama/religion/1452593/Sorge-um-Papstleben
http://blasphemieblog2.wordpress.com/2013/09/15/fundamentalisten-konnten-papst-franziskus-umbringen/
http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2013-09/vatikan-kindesmissbrauch-nuntius
http://www.theguardian.com/world/2013/sep/11/pope-francis-atheists-abide-consciences
http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels/2013/09/likely-to-enhance-his-progressive-reputation/#comment-630819
http://www.secularism.org.uk/news/2013/05/protestors-in-the-czech-republic-ask-pope-to-practise-what-he-preaches?
http://religion.orf.at/stories/2603088/
http://nol.hu/kulfold/lemondasra_szolitjak_ferencet_a_cseh_vagyonrol?

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr95527229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása