Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A béka, az ORTT és a svájciak

2008. szeptember 12. - szekularisfigyelo

Bozenben (Dél-Tirolban, olasz nevén Bolzano) maradhat a béka. Mármint az a békabábu, amelyet Martin Kippenberger feszített keresztre egy söröskorsó és egy tojás kíséretében, és amelyet a helyi Museion kortárs művészeti kiállításán is mutattak. A műtárgy kiverte a biztoítékot a tartományi elnöknél, aki éhségsztrájkba fogott, és csatlakozott hozzá a püspök is (mármint a tiltakozáshoz, az éhségsztrájkhoz nem), aki egyben a pápa segítségét kérte. A kérdésben végül a múzeum kilenctagú igazgatótanása döntött, amely kétharmad arányban a művészi szabadságra voksolt. A katolikus tagok is. Kompromisszumként áthelyezték az alkotást más terembe, így a gyengédebb lelkületű műélvezől el tudják kerülni az alkotással való szembesülést.
http://nol.hu/cikk/506581/
http://index.hu/kultur/klassz/beka97/
(mondjuk, nincs olasz-német határ, de ne akadjunk fenn a részleteken :-)...)

 

Kissé más döntést hozott itt nálunk az ORTT: Elmeszelték a Klubrádiót a Vasárnapi Hírek című műsor reklámszövegéért, mert annak bibliai allúziói alkalmasak a vallási érzések megsértésére. Sajátos jogfelfogásban az ORTT a lehetőség és a tényleges megsértés közé egyenlőségjelet csempészett és felszólította a rádiót a reklám sugárzásának beszüntetésére.
A múlt pétenki ÉS-ban Buda Péter és Gábor György elemzi az állásfoglalás visszasságait. Rámutatnak az érvelés színvonaltalanságára (Szakmai inkompetencia) és arra, hogy a Biblia "szent" jellegére hivatkozni egy állami, azaz nem vallásos, hanem szekuláris testületnél nem helyénvaló. Felhívják a figyelmet arra, hogy a vallási érzéseket már csak azért sem lehet törvényileg védeni, mert minden vallás önmagában sérti a többi vallás hívőinek vallási érzéseit (így pl. a zsidó vallási érzést sérti az, hogy az keresztények felülírták az Ószövetséget az Újszövetséggel és arra nem méltó emberre hazsnálják a "messziás" szót, amelyet ezáltal profanizálnak, de egymás vallási érzületét sértik a különböző keresztény egyházak, amelyek nem ugyanazt a szövegegyüttest tekintik "szentnek"). Az ORTT egyébként csak a keresztények vallási érzületeit védi, holott ha már, akkor az inkriminált szöveg a zsidókét is sérti. A testület azt kifogásolja, hogy a szent szöveget nem "méltó" módon használták fel, így - mondják a szerzők - már csak a "méltó" pontosítása hiányzik. Vérciki végül, hogy az indoklásnak szánt érv szó szerint megtalálható az "Alapfokú Bibliaiskola" című ingyenhonlapon.
Ugyanott Majtényi László, a testület elnöke szégyenkezik egyet: még nem sikerült megreformálnia a testület ügyrendjét, így továbbra is áttekinthetetlen csomagokban szavaz a testület...
http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0836&article=2008-0907-1929-41IWSE

Észak-kelet Svájcban, Rheinauban szintén felháborodtak egyes keresztények, ezúttal egy az NZZ, a zürichi konzervatív napilap (össznémet nyelvterületen a mérvadók között van) tematikus havilapjában megjelent plakáton, amely az ő templomkeresztjüket ábrázolja villámsújtotta állapotban (ui. 2004-ben becsapott a villám a dombtetőre épült templomba). Az INRI felirat helyett ugyanis a PAF felirat szerepel - az alternatív zenét játszó Plastic Art Foundation rövidítése. Az ügy jelenleg ott tart, hogy leveleket írnak a szerkesztőségnek. A kép ezenkívül a Du és a Lettre Internationale kulturális magazinokban is meg fog jelenni.
http://www.shn.ch/index.html?http://www.shn.ch/pages/artikel.cfm?id=225992 (via www.hpd.de)

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr26660924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása