Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A YouTube is beadta a derekát

2008. október 04. - szekularisfigyelo

A Google után a YouTube is vállalta a vallási cenzúra alkalmazását. A Szcientológia a szerzői jogok megsértésére hivatkozva vetet le anyagokat, így a feltöltőknek bizonygatniuk kell a videók jogtisztaságát és küzdeniük kell a visszahelyezésért. Egyes keresztény egyházak nyíltan követelik a nekik nem tetsző anyagok levételét, és ugyanezt teszik egyes muszlim közösségek. Ezek hatására a YouTube néhány napja törölte keksz-ügy videóit* és most felfüggesztette Pat Condell tagságát is, aki videóiban számos vallási kérdéssel kapcsolatban tette közzé szókimondó véleményét.   

http://blog.newhumanist.org.uk/2008/10/youtube-islam-and-freedom-of-expression.html
http://www.mediawatchwatch.org.uk/2008/10/02/now-condell-video-is-banned-from-youtube/
http://scienceblogs.com/pharyngula/2008/10/youtube_chickens_out.php
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080908-scientology-fights-critics-with-4000-dmca-takedown-notices.html
 

* A keksz-ügy: Egy floridai egyetemista idén nyáron áldozáskor nem nyelte le az ostyát, mert meg akarta mutatni évfolyamtársának, aki érdeklődésből misére ment vele. A fiatalember először kézben akarta elvinni az ostyát, de elállták az útját, így szájában vitte vissza a helyére, majd haza is vitte. Szó szót érte, végül a hívők követelték a hallgató kizárását az egyetemről, sőt, halálos fenyegetéseket kapott, így végül visszaadta az ostyát. A hír P.Z. Myers blogján kapott nagyobb nyilvánosságot, aki két nap alatt három tucat fenyegető levelet kapott, beleértve négy halálos fenyegetést is, amiért bunkó volt egy ostyával szemben. P.Z. Myers nem hagyta magát, és videót tett közzé, amelyben kukába dob egy ostyát, és  az ő támogatására több hasonló tartalmú film is készült. Ezeket távolította most el a YouTube. 

http://www.wftv.com/news/16798008/detail.html
http://scienceblogs.com/pharyngula/2008/07/its_a_goddamned_cracker.php  

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr97696385
süti beállítások módosítása