Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Ganésa-képek

2009. augusztus 21. - szekularisfigyelo

Ezúttal egy indiai művész került kellemetlen helyzetbe, mert Ganésáról, az elefántfejű férfiistenről készített rajzokat. Persze a hindu isteneket nem eleve tilos ábárázolni (nem úgy, mint a három Ószövetségre hivatkozó vallás isteneit), de a művésznek, Subodh Kerkarnak így is sikerült kiváltania több hindu szervezet haragját, amelyek a rajzokat kiállító galéria előtt tiltakozni fognak, sőt a művész fenyegető telefonhívásokat is kapott. Két szervezet a rendőrségnél jelentette fel a művészt, aki mellesleg maga is Ganésa-hívőnek mondja magát, és akit Goa állam rendőrsége arra kért, mellőzzön minden olyan tevékenységet, amellyel a szélsőséges hinduk haragját kiválthatná. 
Indiában számos hindu fundamentalista csoport található, amelyek azért harcolnak, hogy India hivatalosan is hindu vallású állam legyen. Számos csoport a Bharatiya Janata Párthoz kötődik, amely 1998-2004-ig hatalmon volt, és amely a saját soraiban találó elhajlókkal is keményen elbánik: épp a napokban zárta ki egyik vezető tagját, amiért nemrég megjelent könyvében némi elismeréssel nyilatkozott az "ősellenség", Pakisztán alapítójáról. 

http://www.telegraph.co.uk/expat/6062265/Artist-gets-death-threats-for-depicting-Ganesh-naked.html
via www.mediawatch.org.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr491328232
süti beállítások módosítása