Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kereszt és állam - Spanyolország és Horvátország

2009. augusztus 23. - szekularisfigyelo

Két országban vetődött fel, hogy az állami épületekben nincs keresni valójuk a vallási jelképeknek.  
Spanyolországban a vallásszabadságról szóló törvényre hivatkozva az igazságügyminiszter bejelentette, hogy az állami intézményekből el kell távolítani a vallási jelképeket. Ez érvényes az állami iskolákra, az önkormányzati intézményekre, katonai épületekre, de kivételt képeznek a közös állami és egyházi iskolák, továbbá a műemlék jellegű épületek. A diákok azonban továbbra is viselhetnek vallási jelképeket. 

A horvát katolikus egyház árulónak nevezte Stjepan Mesic elnököt, mert olyan intézkedéseket is támogat, amelyek ellentmondanak a katolikus egyház tanításainak, így pl. a mesterséges megtermékenyítésről szóló törvényt. Válaszában Mesic a nemzeti rádióban kifejtette, a vallási jelképeknek egyedül ott van megfelelő helyük, ahol vallási szertartások történnek, pl. képolnákban. Állami intézményekben kizárólag az állam jelképe helyénvaló, esetleg kiegészítve a nemzeti zászlóval. Hiszen az állam világi. Szerinte a katolikus egyház így is kiváltságokat élvez és jeletős állami támogatásban részesül, és kívül kellene maradnia a politikán. Helytelenítette továbbá, hogy a püspökség lapjában ilyen sértő nyelvezetet használjanak. 
Még májusban a püspöki kar arra kérte fel a választókat, olyan jelölteket támogassanak, akik egyértelműen a katolikus tanoknak megfelelő értékeket képviselnek, és három hete nyilatkozatban védték az egyház állami finanszírozását. 

http://www.secularism.org.uk/clashes-between-church-and-state.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr331328539
süti beállítások módosítása