Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Bajorországban nincs buli

2009. október 31. - szekularisfigyelo

Éjfélig lehet csak bulizni Bajorországban, hajnalig tartó halloweenpartik pedig nincsenek. A Bajor Szabadállam törvényei ugyanis tiltják a szórakozást a nagyobb keresztény ünnepeken, így mindszentek napján is. A november különösen bulimentes hónap: november elsején kívül a november 15-i nemzeti gyásznap és a november 22-i halottak vasárnapja is éjfélkor hazaküldi a szórakozni vágyókat, ehhez még hozzájön a bűnbánat és ima napja 18-án. Ezeken a napokon csak "komoly jellegű" rendezvények engedélyezettek, a vidám zene és a tánc tilos, és a tilalmat figyelmen kívül hagyó műintézményeket akár 10000 euró (2,75 millió forint) bírsággal is büntethetik. 
Néhány vendéglátós a szövetségi alkotmánybíróságnál indított pert ez ellen a rendelkezés ellen, amely a kizárólag szombaton üzemelő helyeknek különösen elfogadhatatlan, hiszen ezek novemberben jóformán ki sem nyithatnak. Támogatót találtak egy tartományi képviselő személyében, aki legalább azt szeretné elérni, hogy a szórakozóhelyek hajlani 3-ig nyitva tarthassanak, de az egyházak és a kereszténydemokrata párt nem mutatnak kompromisszumkészséget. Régebben kevesebb szigorral ellenőrizték a tilalom betartását, de két évvel ezelőtt München városa kivételesen engedélyezett egy nagyobb rendezvényt, amit a vendéglátósok mellett a helyi kormány is zokon vett. Utóbbi már tavaly is szigorú fellépésre utasította az ellenőröket és közölte, a tánctilalomnak mindenképpen érvényt kell szerezni. Kivételek mégpedig nincsenek. 
Számos más városban is még mindig érvényben vannak hasonló rendeletek, amelyek az állam világnézeti semlegességét sértve vallási tilalmakat érvényesítenek felekezeti hovatartozás nélkül. 

http://www.abendzeitung.de/muenchen/142197
via www.hpd.de

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr641487857
süti beállítások módosítása