Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Lazuló egyházi kötődések

2010. január 31. - szekularisfigyelo

Több felmérés jelent meg mostanában európai nemzetek vallási kötődéseiről, amelyekből az derül ki, a katolicizmushoz szorosan kötődő belgák, olaszok és osztrákok is egyre jobban távolodnak egyházaiktól.
A belga Le soir című napilap átfogó, reprezentatív felmérést készíttetett a többségében katolikusok lakta ország valláshoz való viszonyáról. Ennek során nemcsak azt állapították meg, hogy a katolikusnak születettek közel harmada otthagyja „örökölt” vallását (míg a megkérdezettek 87%-a mondta, katolikus környezetbe született, csak a megkérdezettek 60%-a kötődik ma is valamilyen formában a katolikus valláshoz), hanem ismét megerősítették, hogy az etikai és szexuális kérdések tekintetében mély szakadék tátong egyfelől a katolikus és nem katolikus lakosság meggyőződése és másfelől az egyház tanításai között. 
Míg négy éve Olaszországban a lakosság 87,8%-a becsülték a katolicizmushoz kötődők arányát, egy friss felmérés szerint 10,7%-os az agnosztikusok, 7,8%-os az ateisták aránya. Viszonylag nagy mértékben csökkent a gyakorlók hívők aránya: a 2006-os 36,8%-os arány mára 24,4%-ra csökkent.
Ausztriában tavaly rekordszámú katolikus hagyta ott az egyházat: 53000 léptek ki 2009-ban a katolikus egyházból, és a nyájukat elhagyók száma az előző évhez képest 30%-kal nőtt. Ötven évvel ezelőtt még a lakosság 90%-a tartotta magát katolikusnak. Mára ez az arány kétharmadra csökkent, és nem annyira a más felekezetűek, mintsem a felekezeten kívüliek száma nő: a 8,3 milliós országban 1,8 millióan (több, mint a lakosság negyede) nem tartoznak egyetlen vallási közösséghez sem. Nemrég valaki kiszámolta a feszület-vita kapcsán, hogy az átlag 25 fős iskolai osztályban egyetlen gyerek jár több-kevesebb rendszerességgel katolikus templomba. 

http://www.lesoir.be/actualite/belgique/2010-01-22/un-catholique-sur-trois-a-renonce-a-sa-foi-749997.shtml
http://www.secularism.org.uk/mass-exodus-from-austrian-cathol.html
http://www.uaar.it/news/2010/01/29/non-credenti-crescita-secondo-rapporto-eurispes

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr731715140
süti beállítások módosítása