Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Alkotmányellenes imanap

2010. április 16. - szekularisfigyelo

Az alkotmányba ütközik az amerikai elnök által évente meghirdetett nemzeti imanap egy tegnapi bírósági ítélet szerint. A keresetet a Freedom From Religion Foundation nyújtotta be, és a szövetségi bíró úgy ítélte, az állam ugyanúgy nem buzdíthat imára, ahogyan a ramadáni böjt betartására, egy zsinagóga látogatására, vagy mágia alkalmazására sem. A bíró hangsúlyozta, hogy ítélete nem az ima értékére vonatkozik, hanem arra, hogy a kormány vallási ügyekbe csak akkor avatkozhat bele, ha ennek fontos világi célja van és azzal a feltétellel, hogy beavatkozása nem jelent felhívást vallási cselekedetek végrehajtására. Nemzeti imanap hirdetésével a kormány azonban olyan kérdésben foglalt állást, amely az egyén lelkiismeretére tartozik.

A nemzeti imanap egyébként csupán bő fél évszázados hagyományra tekint vissza: 1952-ben hirdette ki az akkori elnök az elsőt, és akkoriban került Isten az amerikai Hűségnyilatkozatba, illetve a papírpénzre is (az érméken a 19. sz. második felétől felbukkant, de pl. Theodore Roosevelt istenkáromlásnak érezte pénzen Isten nevét szerepeltetni).

http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5gd8532foDasi_HtAzi9JolkMVlqQD9F3PCE00
http://www.ffrf.org/news/releases/judge-rules-in-favor-of-ffrf-in-suit-against-national-day-of-prayer/
via: http://scienceblogs.com/pharyngula/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr621926873
süti beállítások módosítása