Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Ortodoxok és ortodoxabbak

2010. június 22. - szekularisfigyelo

Izrael elvileg nagyjából világi állam, bár ortodox lakossága számos előjogot élvez: a lakosság közel ötödét kitevő vallásos közösségek felnőtt férfiainak a háromnegyede főállásban látogatja az adófizetők által támogatott vallási iskolákat (amelyek tanrendjébe semmi beleszólásuk nincsen), és rájuk nem vonatkozik az általános hadkötelezettség. A haredi zsidók azonban a közös állami törvények fölé helyezik vallási előírásaikat, és az elmúlt időben egyre militánsabban követelik, hogy mindenki más őhozzájuk igazodjon - egyik jeruzsálemi tüntetésük során hetven millió dollárnyi kárt okoztak, a múlt heti jaffai tüntetésüknél öt rendőr sebesült meg.  
Közben az ortodoxok is többféle kasztra oszlanak, amelyek időnként egymás sem bírják elviselni: százezer kelet-európai zsidó azért vonult most utcára, hogy az ellen tiltakozzon, hogy az egyik település kislányai a szintén ortodox, ámde szerintük nem elég vallásos szefárd kislányokkal járjanak egy iskolába. A bíróság ugyanis jogellenesnek minősítette a két csoport iskolán belüli elkülönítését, és lebontásra ítélte azt a falat, amit a szülők nyomására az igazgató húzatott fel az iskolaudvaron és a folyosókon a lányok elkülönítésére. Ezért szülők egy csoportja nem engedte lányaikat iskolába, amiért most két hét börtönre ítélték őket. A rabbi azonban felülbírálta a bíróságot, mondván, a nők maradjanak otthon tisztességük védelme érdekében. 

www.welt.de/politik/ausland/article8092446/Orthodoxe-Juden-gehen-zu-Tausenden-auf-die-Strasse.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr322094699
süti beállítások módosítása