Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kitúrt magyar katolikusok

2010. július 14. - szekularisfigyelo

Elvesztette a 600 fős clevelandi katolikus magyar közösség az őseik adományából felépített templomukért. A 106 éves Szent Imre templom bezárásáról az illetékes püspök döntött, aki szerint egy 600 fős gyülekezet nem fenntartható - ehhez 2000 főre lenne szükség. A gyülekezet ellenben azt állítja, jó anyagi körülmények között működik a gyülekezet, és anyagilag nem indokolt a bezárás, a közösség önfenntartó, és megtakarításai elérik a hétszázezer amerikai dollárt. Abból indulnak ki, hogy a püspököt, aki korábban egy másik egyházmegyében hajtott végre megszorító intézkedéseket, a gyermekbántalmazó papok miatt fizetendő kártérítések kényszerítik a családi ezüst elárverezésére (a templomi berendezések árverésére már sor került) - bár a templom magánadományokból épült, mint minden, ez is a katolikus egyházi vagyon nagy közös kalapjába tartozik, sorsáról (más egyházak gyakorlatával szemben) nem az alapítók utódai, hanem az egyház dönt. A gyülekezet (amely az USA legnagyobb magyar katolikus közössége) a templom megmentése érdekében Erdő Péterhez és a Vatikánhoz is fordult, sikertelenül. 
A hívők egy csoportja elszabotálta a július elseji átadást és elbarikádozta magát a templomban, ám másnap elhagyták az épületet. 

canadahun.com/nagyvilag/a-katolikus-egyhaz-eladja-az-amerikai-magyarok-templomait.html
www.evangelikus.hu/aktualis/lapszemle/a-magyar-kormany-segit-a-clevelandi-magyar-templomon/
nol.hu/kulfold/bezarkoztak_a_hivok_a_clevelandi_magyar_templomba

kitartas.mozgalom.org/friss-hirek/legalabb-ot-magyar-templomot-zarnak-be-clevelandben-frissitve
index.hu/kulfold/2010/07/02/befejeztek_a_tiltakozast_a_clevelandi_magyar_templomban/
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr252150339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása