Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kötelező víz

2010. augusztus 14. - szekularisfigyelo

Svájcban a szülőnek nemcsak jogai vannak gyerekének vallási és egyéb nevelésével kapcsolatban, hanem kötelességei is. Az aduász pedig az iskolakötelezettség - ennek megszegése miatt bírságoltak meg Bázelben öt családot szülőnként és gyerekenként 350 frankra (azaz úgy hetvenezer forintra). A szülők ugyanis vallási indokokra hivatkozva nem engedték alsó tagozatos lányaikat a kötelező úszásoktatáson részt venni. A Svájcban élő muszlimok zöme ugyan különösebb bajok nélkül alkalmazkodik a helyi szokásokhoz (ami az úszásoktatást illeti, serdülőkortól már külön zajlik lányoknak és fiúknak), de egyedi esetekben már voltak hasonló jellegű viták iskolák és szülők között - épp ezért Bázelben egy évvel ezelőtt a kantonális iskolatörvényben pontosabban szabályozták a jogokat és kötelezettségeket, meghatározva a gyermekeket elhanyagoló vagy az iskolából lógni engedő szülőkre kiszabható bírságokat. Miután a szülők hosszas győzködés után sem voltak hajlandóak jobb belátásra térni, az illetékes hatóság kénytelen volt bírságot kiszabni (az újabb szabályszegésért újabb bírság róható ki a szülőkre), a társadalmi összetartozás ugyanis előrébb való, mint a bezárkózás. 

www.nzz.ch/nachrichten/schweiz/busse_fuer_schwimmstunden-verweigerung_1.6991225.html
bazonline.ch/basel/stadt/SchwimmstundenVerweigerer-wurden-gebuesst/story/11138793
via: www.frei-denken.ch/de/2010/07/kt-bs-busse-fur-schwimmstunden-verweigerung/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr432221825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása