Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kísért a múlt

2010. augusztus 27. - szekularisfigyelo

Észak-Írország véres múltjának erőteljes vallási jellege épp katolikus pápa szeptemberre tervezett brit látogatása előtt egészült ki egy nem túl szép egyházi vonatkozással. Egy frissen megjelent vizsgálati jegyzőkönyv szerint a konfliktus legvéresebb időszakának egyik legsúlyosabb támadásáért egy katolikus pap volt felelős. Az 1972. július 31-én a Derry melletti Claudyban végrehajtott merényletben kilencen, köztük katolikusok is, protestánsok is haltak meg, az áldozatok közt három gyermek is volt. A jegyzőkönyv szerint alapos gyanú terelődött James Chesney katolikus papra, akit azonban az észak-ír ügyekért felelő miniszter és az ír katolikus egyház feje közötti magántalálkozót követően áthelyeztek a határon túlra, az Ír Köztársaságba, így nem folytatódtak a vizsgálatok. 
A két vezető vélhetően attól tartott, hogy ha fény derülne egy katolikus pap közvetlen részvételére egy merényletben, ez tovább mérgesítené a véres konfliktust. Az ír katolikus egyház jelenlegi feje ugyan elfogadja a vizsgálat eredményét, de tagadja, hogy egyháza közreműködött volna a bűnüldözés ellehetetlenítésében. 

www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,713593,00.html
www.rte.ie/news/2010/0824/claudy.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr812247869
süti beállítások módosítása