Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Rajzkönyv

2010. augusztus 30. - szekularisfigyelo

Kiadja könyv formájában a Mohamed-karikatúrákat kezdeményező dán konzervatív-liberális Jyllands Posten szerkesztője. A karikatúrák 2005-ben jelentek meg, és jó néhány hónappal később néhány muszlim aktivista több közösséget is felhergelt, amiből aztán erőszakos, tüntetések és zászlóégetések kerekedtek (a tüntetők minden jel szerint azzal nemigen voltak tisztában, hogy Dániában nem az állam mondja meg, mi jelenik meg egy újságban). Ezeket a folyamatokat a Yale Egyetem egy oktatója elemezte, akinek a könyvéből aztán az egyetemi kiadó inkább kihagyta a karikatúrákat (rossz nyelvek szerint azért, hogy az egyetem továbbra is számíthasson szaúd-arab donorjai támogatására). A karikaturistákat többször megtámadták, egyikőjüket saját otthonában, maga az újság szerkesztősége is állam védelem alatt áll. 
A szerkesztő azzal indokolja a "Hallgatás zsarnoksága" című könyv megjelentetését, hogy a karikatúrákat is tartalmazó könyvvel széles körű vitát szeretne nyitni arról, általában milyen hatása lehet egy képnek, és hogyan viszonyuljunk ehhez a 21. században. 

www.welt.de/kultur/article9233257/Daenische-Mohammed-Karikaturen-jetzt-auch-als-Buch.html 
via: brightsblog.wordpress.com/2010/08/28/mohammed-karikaturen-als-buch/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr852256144
süti beállítások módosítása