Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Le nem mosod magadról...

2010. október 19. - szekularisfigyelo

...a keresztvizet. Társadalmi vitákban való megszólalásai során a katolikus egyház szeret taglétszámára hivatkozni, azt állítva, széles néprétegeket képvisel. Sokan ezért fontosnak tartják, hogy hitetlenségüknek az egyházi anyakönyvekben is nyoma legyen. Írországban őket a www.countmeout.ie oldal segíti, amely azonban most átmenetileg felfüggesztette tevékenységét. A katolikus egyház ugyanis megváltoztatta a kánonjogot, amelyet az egyház minden megkereszteltre érvényesnek tekint (így a kikeresztelkedni vágyókra is). Eddig az oldal szerkesztői által kidolgozott formalevéllel lehetett az illetékes egyházmegyéhez fordulni, amely a hitehagyás tényét feltüntette az anyakönyvbe. Az azonban nem világos, hogyan lehet ezentúl meggyőzni az egyházat a hitehagyottságról. A Vatikán célja a jogszabály módosításával ugyanis az, hogy ezentúl formálisan ne lehessen elhagyni az egyházat, és a hit megtagadásának ne lehessen nyoma. A szerkesztők megkeresésére az ír katolikus egyház a médián keresztül azt válaszolta, hogy úgy tervezik, külön listát vezetnek azokról, akik bejelentették kilépési szándékukat. Egyelőre azonban a CountMeOut azt tapasztalják, hogy a benyújtott kérelmekkel az egyház nem dolgozza fel. 

countmeout.ie/suspension/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr872379596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása