Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Vitaminta

2010. november 30. - szekularisfigyelo

Az angolszász világban nagy hagyománya van a "debate", a nyilvános vita műfajának: kitűznek egy témát, a vita előtt megállapítják, a közönség milyen álláspontot képvisel, összeültetnek egy vagy több pro és ugyanannyi kontra érvelőt, akik észérvekkel igyekeznek meggyőzni a hallgatóságot, majd a részletesen szabályozott vita végén újból megszavaztatják a közönséget. 

Az ilyesfajta vitaestek talán legrangosabb házigazdája az Oxford Union, ahol csütörtökön a megvitatandó állítás a következő volt: "Vallások nélkül a világnak nem lenne értelme." Az állítás mellett érvelt a leicesteri püspök, Nagy-Britannia hindu vezetője, valamint a Daily Telegraph című lap korábbi vallásszakértője, ellene pedig Andrew Copson, a brit humanisták szövetségének ügyvezetője, Susan Blackmore pszichológus és író, valamint Julian Baggini filozófus, a filozófiát népszerűsítő könyvek szerzője. 
A vita végén a közönségből 47-en álltak ki az állítás mellett, míg 272-en leszavazták, mondván, a világnak vallás nélkül is lehet értelme. 

Ugyanebben a műfajban mérte össze erejét Tony Blair katolikusnak átkeresztelkedett volt brit miniszterelnök és a súlyos rákbeteg Christopher Hitchens közíró, aki szókimondó valláskritikájáért is ismert. A vitára Kanadában került sor a torontói "Munk Debates" sorozatban. A megvitatandó tézis az volt, hogy "a vallások pozitívan hatnak a világra" (Religion is a force for good in the world). A vitát követően a hallgatóság kétharmados többséggel elvetette az állítást. 
A BBC honlapján egyébként megtalálhatóak a szervezők által végeztetett 23 országra kiterjedő nemzetközi felmérés eredményei (sajnos csak a grafikon, így a százalékarányok csak hozzávetőlegesen állapíthatók meg). Eszerint Szaúd-Arábiában és Indonéziában a megkérdezettel kb. 90%-a gondolja, hogy a vallás hatása pozitív. Kb. 60-70%-os arányban értenek ezzel egyet az  indiai, a brazil, a dél-afrikai, az egyesült államokbeli, a dél-koreai és az orosz megkérdezettek. Kedvezőtlennek tartja a vallások hatását a svédek és a belgák kb. 80%-a. A mexikóiak és az olaszok kb. fele-fele arányban nyilatkoztak. A magyarokat is megkérdezték, az olaszok után következünk a sorban, szemmérték alapján kb. 45%-nyian gondolják úgy, a vallások pozitív hatást gyakorolnak a világra, míg 55% kedvezőtlennek tartja a vallások hatását. Kapaszkodjunk meg: a lengyel és török megkérdezettek pár százalékponttal kisebb arányban látják kedvezőnek a vallások hatását. A többi országban valahol 40% alatti azok aránya, akik jónak tartják a vallásokat. 

 

richarddawkins.net/articles/553635-faith-heads-thrashed-at-oxford-union
richarddawkins.net/articles/554129-hitchens-defeats-blair-in-toronto

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1002478018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása