Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kellemetlen karácsony

2010. december 21. - szekularisfigyelo

A Wikileaks a Murphy-bizottság kapcsán is tartalmaz adatokat: beigazolódott, amit a bizottság tagjai állítottak, nevezetesen, hogy amikor az ír katolikus egyház állami adókból fenntartott oktatási intézményeiben történt szexuális és egyéb bántalmazásokat vizsgálták, a Vatikán mélységesen meg volt sértődve és megtagadta a közreműködést. 
Nem kevésbé kínos, hogy egy ír bíróság most feloldotta a bizottsági jelentés egy eddig titkos fejezetét - a szóban forgó bírósági ügy ugyanis lezárult: december elején Tony Walsh katolikus papot gyermekek szexuális abúzusáért 16 év börtönre ítélték. Másodjára.  
A dolog azért kellemetlen karácsonyi ajándék az egyháznak, mert már két nappal Walsh pappá szentelése után jelentették fel először az elöljáróinál gyermekmolesztálásért. íPapi pályafutása alatt folyamatosak voltak a panaszok ellene, ő egymaga 100-nál több gyereket (fiúkat és lányokat egyaránt) bántalmazott. Ennek ellenére épp abba a közösségbe helyezték, ahol egész Írországban a legtöbb oltárfiú-csapat található. Ott pedig épp őt bízták meg a gyerekmisék megtartásával. Nem szép a történetnek az a része sem, amely Walsh papi státuszától való megfosztásáról szól: 1992-ben az ír egyház a kánonjog alapján megfosztotta őt papi tisztségétől, ám a Vatikán ezt (az ír püspökök tiltakozása ellenére) tízéves kolostorra módosította. Ugyanabban az időben a rendőrségnek is tudomására jutottak a pap viselt dolgai, ám nem tettek semmit. A fellebbezés idején történt az a bűncselekmény, amelyért végül Walsh-nak először kellett állami bíróság elé állnia. 
Walsh ügyei időrendben: www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2010/1216/1224285654877.html
www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2010/1216/1224285654831.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr712527025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása