Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Igazgatóhiány

2011. május 04. - szekularisfigyelo

A katolikus egyházvezetők hozzáállása a más hitűekhez az oktatásban is tud nehézségeket okozni. Egy német iskola igazgatót keres, és maga az iskola és a szülők meg is találták a jelöltet a megbízott igazgató személyében. Azonban van egy kis gond vele - nem a vezetői és nem a pedagógiai kvalitásaival, hanem a keresztlevelével. Az amúgy államilag finanszírozott iskola ugyanis egyházi, azon belül katolikus. A kinézett igazgató viszont lutheránus. Észak-Rajna-Vesztfália 3200 általános iskolájának harmada egyházi szervezésű, és ezekben elvben a tanároknak a megfelelő felekezeti hovatartozással kell bírniuk - ezt garantálja a tartományi közoktatási törvény. A valóság kissé másként fest: van, ahol kisebbségben vannak a megfelelő felekezetű pedagógusok, mert nem találnak eleget, és így kénytelenek más vallásúakat és felekezetmenteseket alkalmazni. Ez a helyzet az igazgatóval is: egy évig hiába kerestek katolikus igazgatójelöltet. A püspök azonban inkább üresen hagyja a posztot, mintsem hogy "rossz” vallásúval töltené be az állást – hogy is nézne ki, ha egy nem katolikus képviselné a katolikus irányvonalú iskolát az önkormányzatnál. Az iskola diákjainak ötöde amúgy nem katolikus, arrafelé ugyanis kevés a gyerek, így jöhetnek mások is – nem úgy, mint azokban a városokban, ahol elég katolikus gyerek áll rendelkezésre. Ott figyelnek a vallási homogenitásra.

 

http://www.fr-online.de/wissenschaft/schule/bekenntnisschulen-bleiben-ohne-fuehrung/-/5024182/8382998/-/index.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr232868145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása