Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Tunézia válaszúton

2011. július 22. - szekularisfigyelo

Tuniszban több mint ezren tüntettek július elején Tunézia szekuláris jellegének a megőrzéséért. Tunéziában a nők helyzete viszonylag kedvező, a függetlenség elnyerését követően szavazati jogot kaptak, a poligámia tiltott, az abortusz engedélyezett. A forradalom és Ben Ali elnök elkergetése óta azonban sokan féltik a régi szabadságokat az iszlamistáktól, akik például a strandokon bikiniben napozó nőket molesztálják. Június végén egy moziban robbantottak, mert az épp egy tunéziai filmrendezőnek egy az iszlámot bíráló filmjét mutatta be. Mindeközben a Ben Ali alatt tiltott iszlamisták, akik 2002-ben Djerba szigetén egy zsinagógát robbantottak fel, azzal próbálják nyugtatni a kedélyeket, hogy nem törekednek egyeduralomra. A támogatottságuk olyan 14% körüli. Májusban 80 liberális civil szervezet alapított pártot „Egység” címen, azzal a céllal, hogy megőrizzék a nők és a férfiak teljes jogegyenlőségét és az állam vallási semlegességét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr523078644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása