Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Nagypolitika

2011. szeptember 18. - szekularisfigyelo

Az Európai Humanista Szövetség (EHF) szeptember 13-án találkozott az Európai Uniós soros elnökségével, hogy megismertesse őket a folio európai és lengyel ügyekkel kapcsolatos szekuláris és humanista állásponttal. A lengyel elnökséget képviselő esélyegyenlőségi államtitkárral való kétórás beszélgetésben többek között a következő ügyek kerültek szóba:

- Lengyelország kimaradása az Európai Alapjogi Kartából,
- az uniós kutatásfinanszírozási program keretét meghatározó Horizont 2020 című stratégiával szembeni vallási fenntartások,
- a diszkriminációellenes irányelv lassú kidolgozása,
- a római katolikus egyháznak biztosított elfogadhatatlan előjogok, amelyek például a lengyel kormány és a püspöki konferencia közös bizottságának megalakításában vagy azokban a jogszabályokban nyilvánulnak meg, amelyek külön tiszteletet követelnek a keresztény értékeknek az oktatásban és a médiában.
Az EHF üdvözölte a lengyel elnökség azon fogadkozását, hogy nincsenek fenntartásai az alapjogi chartával szemben, és ígérte, hogy figyelemmel kíséri, Lengyelország milyne lépéseket tesz ezzel kapcsolatban. A lengyel elnökség arról is biztosította az EHF képviselőit, hogy a kutatási stratégia etikai vonatkozásaiban nem az egyház álláspontja fogja irányítani, anem a józan és, így az EHF azt várja, Lengyelország ellenezni fogja a katolikus egyháznak az őssejtkutatás tiltására, valamint a hagyományos család fensőbségét bizonyító kutatások támogatására irányuló kezdeményezéseit.
A találkozóalapját egyébként a Lisszaboni Szerződés 17. paragrafusa biztosítja, amely az EU-t a vallási, szekuláris és filozófiai szervezetekkel való rendszeres és átlátható párbeszédre kötelezi. Ebből éveken keresztül cask az egyházakkal való párbeszéd valósult meg, és cask a belga elnökség alatt sikerült elérni, hogy a felekezetmentesek is szóhoz juthassanak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr193230570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása