Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Rafiq Tagi

2011. december 03. - szekularisfigyelo
Megölték Rafiq Tagi azeri írót, feltehetőleg azért, mert bírálta az iszlám politikai törekvéseit és Iránt, amiért a teokráciát Azerbajdzsánba akarja exportálni. 2007-ben egy cikk miatt börtönbüntetésre ítélték Tagit és az írást publikáló Sanat című lap kiadóját, Samir Sadagatoglut a nemzeti, faji és vallási ellentétek szítását tiltó törvény alapján, mert Tagi cikkében összehasonlította az európai és az iszlám hagyományokat és arra a következtetésre jutott, hogy az iszlám hátráltatta a fejlődést Azerbajdzsánban.
A 61 éves Tagit november 19-én szúrták meg többször hazája fővárosában. Számos fenyegetést kapott korábban is, és egy iráni vallási vezető fatvában is halálra ítélte, miközben az azeri főügyész kiállt a jogállamiság mellett, és muszlimok is tüntettek a szólásszabadság mellett. Tagi néhány nappal a támadás után, kórházban halt meg, érdekes mód mindössze egy órával azt követően, hogy egészen jó állapotban a Szabad Európának interjút adott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr123430011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása