Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Alkotmányozás Máltán

2012. május 13. - szekularisfigyelo

Szekuláris alkotmányt követelnek a máltai humanisták. Közleményük apropóját egy az elnöki fórumon egy volt nagykövet szájából elhangzott javaslat adja, miszerint az alkotmányba a katolikus egyház mellé magát a teremtőt is be kéne venni.
A humanisták felhívják a figyelmet, hogy egy ilyen hivatkozás súlyosbítaná a társadalmi megosztottságot, hiszen a vallási kisebbségek és a vallásmentesek joggal éreznék úgy, hogy kizárják őket a nemzeti közösségből, holott az alkotmánynak épp az a dolga, hogy egységet teremtsen. A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy az alkotmánynak tükröznie kell a népet, amelyet képvisel. Tükröznie kell tehát a máltai társadalom egészét. Nincsenek részletes kutatások a lakosságnak a valláshoz való viszonyát illetően, de arról van adat, hogy a lakosság fele jár rendszeresen templomba, és a válásról való tavalyi népszavazás is a társadalom világiasodását mutatja. De a vallásra való hivatkozás ilyen adatok nélkül is idejét múlt és kontraproduktív, hiszen az európai tapasztalat azt mutatja, az állam világi jellege szavatolja a legjobban a kisebbségek védelmét, akár a vallási kisebbségekét egy többségében vallásos társadalomban, akár a vallásosakét egy többségében világi társadalomban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr744498984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása