Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Istentelenek

2012. május 14. - szekularisfigyelo

100.000 dollárt ér az iráni hiphop néhány évvel ezelőtt Németországba menekült egyik alapítója, Shahin Najafi, akinek Naghi című számát Ali Safi-Golpajegani nagyajatollah istenkáromlónak tartja, ezért fatvában halára ítélte. Najafi régóta kritikusan viszonyul az iszlámhoz, a hiphopot pedig az iráni hatóságok nemigen tűrik, a koncerteket betiltják. Najafi cd-i szamizdatként terjednek, számait az internetről töltik le, németországi koncertjei pedig teltházasak. Najafi nem gondolta, hogy a hatalom ennyire kiborul ezen a számán, amelynek nem volt célja bárkinek a megsértése – a dal a kilencedik században élt tízedik imámot, Naghit arra szólítja fel, térjen vissza és tegye rendbe azt a káoszt, ami Iránban eluralkodott.
Iránban közben azt magyarázzák, az iráni sajtó félreértelmezte az ajatollah szavait, aki csak egy a vallás megsértésével kapcsolatos kérdésre válaszolt, és egyébként sem olyan fontos, és nincs is annyi követője, mint Khomeini ajatollahnak, aki annak idején Salman Rushdie ellen adott ki halálra ítélő fatvát.
Igaz, egyetlen követő is elég, ha elég elszánt, hogy lelki vezetője ítéletének érvényt szerezzen.
http://hpd.de/node/13370  
http://www.focus.de/politik/weitere-meldungen/moegliche-fatwa-gegen-shahin-najafi-raetselraten-ueber-todesdekret-gegen-iranischen-rapper_aid_751070.html
http://www.dw.de/dw/article/0,,15941159,00.html
Hallgassátok meg: https://www.youtube.com/watch?v=4rDXhjIN030

Az indonéz Alex Aan továbbra is ítéletre vár. Börtönéből át kellett őt helyezni egy másikba, miután rabtársai összeverték, mert megtudták, hogy istenkáromlásért csukták le. Ügyvédei, akik ingyen vállalták el képviseletét, négy órát autóznak a megbeszélésekre, és kénytelenek magukat is félteni. Emberjogi csoportok szerint az elmúlt években erősödött fel a vallási fundamentalizmus – az öböl-menti vahabita szekta terjeszkedésével. Indonéziában papíron is csak részben érvényesül a vallásszabadság: kötelező valamely nagy vallás tagjának lenni. Az elmúlt öt év alatt megduplázódtak a vallási kisebbségek ellen elkövetett atrocitások száma, amelyeknek általában bahai, illetve síita vagy ahmadija muszlimok az áldozatai, és a miniszoknyától a Valentin napig kampányok indultak olyan dolgok ellen, amelyek régebben senkit sem zavartak. Aan hiába tett közzé bocsánatkérést a Facebookon és hiába tért meg az iszlámhoz, az ellene kampányoló csoport halálbüntetést követel, az viszont reális kilátás, hogy tíz évre börtönre ítélik.
http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/03/indonesia-atheists-religious-freedom-aan
 
40 szavazattal hat ellenében döntött úgy a kuvaiti parlament, hogy bevezeti a halálbüntetést azoknak, akik megsértik Mohamed prófétát van annak feleségeit. Aki megbánja bűneit, megússza öt év börtönnel és 36 ezer dollár pénzbüntetéssel. A más vallásúakra akár 10 év börtön várhat. Az istenkáromlás eddig is tilos volt Kuvaitban, de az egyik képviselő szerint, bár nem szeretnének senkit véleménye miatt börtönbe zárni, mert Allah szereti ezeket az embereket, mostanában annyira elharapózott az istenkáromlás, hogy szükség van elrettentő törvényekre.
Nemrég le is tartóztatták bizonyos Hamad al-Naqiát, aki tavaly márciusban állítólag Mohamedet és feleségeit átkozta a Twitteren.
http://www.secularism.org.uk/news/2012/05/kuwait-approves-death-penalty-for-blasphemy

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr724505805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása