Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Állami egyháztámogatás - az USA-ban

2012. június 27. - szekularisfigyelo

Bar az Egyesült Államok alkotmánya legalább elméletben szigorúan szétválasztja az államot az egyházaktól, és elképzelhetetlen, hogy az egyházak olyan közvetlen támogatásokat kapjanak az államkasszából, mint Európa több országában, azért áttételesen kapnak állami támogatást: hiszen az egyházak adómentessége is aranyat ér. Igaz, nehezen számítható ki, mennyit is, részben mert eltérőek a tagállamok adójogszabályai, részben, mert egyes egyházak vagyona kisebb szervezetek kezében van – a Pennsylvaniai Egyetem jogászprofesszora, Sarah Barringer Gordon, aki az egyházak adómentességének történetét kutatja, próbálta összeírni a katolikus egyház ingatlanjait Pennsylvania államban. 129 katolikus szervezetnél feladta, hogy felmérje, egyáltalán milyen szervezetek révén birtokol ingatlanokat az egyház.
A Tampai Egyetem oktatója, Ryan Cragun két diákjával mégis próbálta felbecsülni az adómentességek révén megspórolt összeget, és 71 milliárd dollárra jutottak. Ezzel persze az a gond, hogy az így kieső adót minden polgár pótolja, azok is, akik nem vesznek igénybe egyházi spirituális szoláltatásokat. Hozzá kell tenni, hogy bár általában azt hiszik, ezek az adómentességek mindig is fennálltak, ez valójában nincs így: az egyházak a 19. század második felében kapták ezeket a kiváltságokat, amelyek jogosságát mindig is vitatták.

http://richarddawkins.net/articles/646271-study-challenges-tax-exemption-for-religious-organizations
http://www.usatoday.com/news/religion/story/2012-06-15/religious-tax-exemption-challenged/55629908/1

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr354606089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása