Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Börtön szólásért, kínzás tüntetésért - Egyiptom

2012. december 17. - szekularisfigyelo

Három év szabadságvesztésre ítélte egy Egyiptomi bíróság a 27 éves Alber Szabert, aki az egyiptomi ateisták Facebook oldalát kezelte. Szabert „az egyet nem értés teremtése, egy ábrahámi vallás megsértése vagy a nemzeti egység megbontása céljából terjesztett szélsőséges gondolat” című törvénysértésért ítélték el. Az informatikus Szabert szeptemberben tartóztatták le, cellatársait a rendőrök arra buzdították, bántalmazzák őt, és fogva tartásának körülményei csak emberi jogi szervezetek közbenjárására javultak.

Mindeközben Kairó utcáin a muszlim testvériség verőlegényei „letartóztatják” az iszlamizmus ellen és a szekularizmusért tüntetőket (nőket és fiatalkorúakat beleértve). A december hatodikára virradó éjszakán a Tahrír téren két, a reguláris rendőrség által eltakart ketrecet állítottak fel, amelyekben a kb. 140, a tömegből véletlenszerűen kiemelt „letartóztatottak” egy részét sok órán át kínozták. A részletek csak lassan kerülnek napvilágra. Az igazságügyminisztérium közben közölte, a téren valóban megkínoztak 31 személyt, emberi jogi szervezetek 116-ról tudnak, az iszlamisták pedig közlik, ezek mind a régi rezsim hívei és felfegyverkezett, fizetett ellenségek, nekik pedig kötelességük az államfőt védeni. Az államfő, Mohamed Murszi is igen gyors volt a megkínzottak elítélésében, közleményével jócskán megelőzte az ügyészségi vizsgálat eredményeit.
A kínzások közelébe került újságírók mindenesetre másról számolnak be: a rendőrség és az iszlamisták megdöbbentő összjátékáról és a kínzások brutalitásáról számoltak be. Másnap reggel az iszlamisták 63 véresre vert embert mutattak be amolyan trófeaként (ennyit az igazságügyminisztérium 31-es számáról), de fotózni nem engedték őket, mondván, a genfi egyezmény tiltja a foglyok fényképezését.

http://blog.newhumanist.org.uk/2012/12/egyptian-atheist-alber-saber-sentenced.html
http://www.spiegel.de/politik/ausland/muslimbrueder-in-aegypten-greifen-gegen-demonstranten-zur-selbstjustiz-a-872301.html via: www.hpd.de

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr554968666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása