Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Gazdasági visszaélések a magyar katolikus egyházban

2013. február 10. - szekularisfigyelo

A NOL-on több cikket is olvashatunk a katolikus egyház keretein belül elkövetett gazdasági bűncselekményekkel vádolt személyek pereiről, amelyek a pécsi és a győri katolikus egyházmegyét érintik.

Pécsett W. Gyulát vádolják 200 millió ft-os károkozással. Többek között azt róják fel neki, hogy az egyházmegyében visszaéltek a kistelepüléseken szolgáló papoknak biztosított adómentességgel, és több munkatársat úgy juttattak adómentes jövetedelmhez, hogy papíron kistelepülési lelkészekként dolgoztak, miközben ez nem felelt meg a valóságnak.
W. Gyula 1994 és 2010 között vezette a püspökség pénzügyeit, míg vatikáni nyomásra ki nem tette az akkori püspök, Mayer Mihály, aki viszont tagadta, hogy a Vatikán ellenőrzést folytatott volna le az egyházmegyénél és ennek nyomán vált volna meg gazdasági vezetőjétől. Mint kiderült, a püspök állításával ellentétben valóban folyt ellenőrzés. A püspök 2011-ben lemondott, azóta falusi plébánosként szolgál.
W. Gyula a NOL beszámolója szerint írásos vallomást tett, amelyben részben elismeri a neki felróttakat, de azt állítja, a belső egyházi szabályoknak megfelelően vezette a gazdasági ügyeket, és módszereiről a püspök, az egymást követő helynökök, könyvelők és pénztárosok tudtak, és nem kifogásolták őket. Ennek ellenére - és itt válik a dolog igazán érdekessé - az ügyészség kizárólag W. Gyula ellen emelt vádat.
A NOL következtetése: " Ha az ügyészség ... megvádolta volna mindazokat, akik a vádirat szerint szignózói és kedvezményezettjei voltak ...yében megvalósított jogtalan pénzmozgásoknak, akkor hosszú lett volna a vádlottak padja. S abból sokan arra következtettek volna, hogy az egyházmegye egésze „sáros”, és ez a konklúzió kellemetlen lenne a katolikus egyházzal jó viszonyt ápoló kormánynak."
http://nol.hu/belfold/20130201-egyhazfiak_torvenyek_felett_ http://nol.hu/belfold/a_puspokre_nagy_hatassal_volt_a_vagyonkezelo

Győrben Tóth György, az egyházmegye közgazdász végzettségű számvevője a vád szerint jogosulatlanul utalt ki pénzeket egyházi dolgozóknak, és egyházi pénzekből bt-ket alakított különféle gazdasági tevékenységére, részben az áfa-fizetés elkerülésére, részben, hogy ingatlanok bérbeadásából is tudjon pénzhez jutni az egyházmegye. Többek között százszemélyes üdülőt vásárolt és működtetett. A vád szerint mindezt a püspök, illetve mások tudta nélkül sikerült tennie. A vádlott azzal védekezik, hogy mindezeket a törvénytelenségeket az egyház érdekében végezte, és mindenki tudott róla.
http://nol.hu/belfold/20130201-allam_az_allamban

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr415071762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása