Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A timbuktui könyvmentők

2013. február 13. - szekularisfigyelo

A mindenféle abszolutista szervezetekkel együtt vallási közösségek is jeleskednek a könyvégetésben. A francia erők hatalomátvétele előtt az iszlamista fundamentalisták még gyorsan leégették Timbuktuban azt a két épületet, amelyben a könyvtári értékeket helyezték el. A könyvtárban számos világra szóló értéket is képviselő kéziratot is őriztek. A legtöbb arab nyelven készült, de számos, kisebb afrikai nyelven írott könyv is volt köztük. A legrégebbi kézirat 1204-ben készült.
Az egyetlen ok, amiért nem sikerült megsemmisíteni a könyveket az, hogy a legtöbbet az igazgató néhány segítővel az elmúlt hónapok során kilopkodták, hogy átmentsék a fundamentalista megszálláson. A könyveket az öreg, írástudatlan Alhadi bácsival vitették ki éjszakánként liszteszsákokba rejtve a régi könyvtárból, hogy autókon és folyón Bamakóba szállítsák, míg a fundamentalisták azt hitték, az értékek az általuk megszállt új épületben vannak. Pechükre nem tudták, hogy a hatalomátvételükkel félbeszakították a könyvtárköltözést, nem nézték végig az állományt, és csak a helyi értelmiségieket zaklatták – azt már nem nézték, hogy Alhadi bácsi éjszakénként milyen zsákokat tologat a kézikocsiján. Az új épületbe költöztetett 2000 kézirat egy részét elégették – de ezeket már digitalizálták.

http://www.siawi.org/article4832.html , http://www.siawi.org/article4810.html
http://bigstory.ap.org/article/people-timbuktu-save-manuscripts-invaders
http://www.richarddawkins.net/news_articles/2013/2/6/people-of-timbuktu-save-manuscripts-from-invaders#

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr705071872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása