Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kis színesek a pápaválasztás körül

2013. március 10. - szekularisfigyelo

A piszkos tizenkettőről írt listát a SNAP nevű áldozatvédő szervezet: felsorolást tett közzé azokról a pápaválasztó püspökökről, akik vagy közreműködtek egyházon belüli bűncselekmények leplezésében, vagy nyilatkozataikban becsmérelték az áldozatokat. A teljes lista: Timothy Dolan, Sean O'Malley és Donald Wuerl az USA-ból, továbbá az argentínai Leonardo Sandri of Argentina, az ausztrál George Pell, a kanadai Marc Ouellet, a cseh Dominik Duka, az afrikai favorit, a ghánai Peter Turkson, a hondurasi Oscar Rodriguez Maradiaga, a mexikói Norberto Rivera Carrera és két olasz: Tarcisio Bertone és Angelo Scola. A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi azt nyilatkozta, nem a SNAP dolga eldönteni, ki vesz részt a konklávéban és kit választanak meg.

Az olasz választási plakátokra hajazó "pápaválasztási plakátokat" helyezett ki Rómában a ZeroZeroKappaKappa elnevezésű csoport, amelyek arra szólítja fel az új pápát kiválasztó szűk érseki kört, a ghánai Peter Turksont válasszák meg pápának.

Az értelmezési lehetőségek persze tágak, különösen a világvége-jóslatok kontextusában, hiszen ezek egyike szerint az elsőhöz hasonlóan az utolsó pápát is Péternek fogják hívni.

A Máltai Lovagrendhez tartozó magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Kozma Imre atya egyébként a megválasztandó pápát illetően közölte, "Az afrikaiakat is emlegetik, de ezt kizárom, ők még nem készültek fel arra, hogy a fehér emberek problémáival foglalkozni tudjanak."

Az afrikai favoritról, Peter Turksonról amúgy nem árt tudni, hogy nemrég azt nyilatkozta, Afrikában nem képzelhető el olyan botrány, mint a nyugati világban, mert a helyi társadalmak erősen elítélik a homoszexualitást. Persze elfelejti, hogy a gyermekbántalmazásnak kevés köze van a felnőttek közötti, kölcsönös beleegyezésen alapuló homoszexualitáshoz, nem is beszélve arról, hogy a szexuálisan bántalmazott gyerekek között lányok is vannak, Afrikáról meg annyit azért tudunk, hogy bizony megesett, hogy papok erőszakoltak apácákat, amit az egyház ugyanúgy próbált eltitkolni, mint a gyerekbántalmazásokat.

Ami a leköszönő pápát illeti: egy olasz katolikus pap nyilvánosan elégette fotóját. Andrea Maggi, aki az észak-olasz Ligúria tartománybeli Castel Vittorióban szolgál, azért haragszik a közben emeritált XVI. Benedekre, mert „cserben hagyta nyáját”.

A britek, mint tudjuk, kb. mindenre képes fogadásokat kötni, és ez alól a pápaválasztás sem kivétel. A bukik a különböző reális jelölteken kívül is vállalnak fogadásokat, így pl. Richard Dawkins pápává választására is lehet fogadni, 1:666-os eséllyel.

http://www.richarddawkins.net/news_articles/2013/2/21/pope-contender-turkson-says-no-priest-sex-abuse-in-africa-because-of-anti-gay-laws#
http://brightsblog.wordpress.com/2013/03/04/pfarrer-verbrennt-foto-benedikts-xvi-er-hat-die-herde-im-stich-gelassen/
http://www.hir24.hu/kulfold/2013/03/02/hamis-papavalasztasi-kampany-romaban/
http://zaol.hu/hirek/a-papa-uzent-kozma-imrevel-vigyazzunk-szent-istvan-oroksegere-1532242
http://www.berliner-kurier.de/politik---wirtschaft/wettquoten-das-sind-die-favoriten-der-papst-zocker,7169228,22050850.html
http://freethinker.co.uk/2013/03/08/snap-names-dirty-dozen-cardinals-vatican-snaps-back-mind-your-own-damn-business/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr685126178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása