Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Színházszentelők, térítők, adósmentők, adócsalók

2013. március 10. - szekularisfigyelo

Adócsalók: A Pécsi Katolikus Egyházmegye pénzügyeiről olvashattok a NOL-on újabb részleteket. 2005-2010-ig (az ez előtti adóügyek elévültek) 15-20 városi alkalmazott vette fel fizetését úgy, mintha kistelepülésen dolgozna, hogy igénybe vehesse a kistelepülésen dolgozó egyházi személyek adókedvezményét – alig hihető, hogy nem tudták, milyen papírokat írtak alá. Ezenkívül a püspökség kasszájából szilveszterkor áthelyezték a benne lévő 30-50 millió forintot a „rendelkezési alapba”, amelynek felhasználását senki nem vizsgálhatja. A 2010-ben érkezett új könyvelő mindezt törvénytelennek minősítette és feljelentést tett, amire fel elbocsátották.
http://nol.hu/lap/mo/20130301-ha_a_fuzet_meselni_tudna

A legújabb vicc: a PPKE mint kiválóság: Mivel a kiválóság kritériumainak nem felel meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Balog Zoltán, az emberi erőforrások (és ezen belül az oktatás) minisztere a kritériumokat óhajtja kibővíteni, mégpedig (amolyan ökumenikus szolidaritásból) kimondottan a Pázmányra szabva. A (némi plusz pénzzel járó) kiválósági státusz feltétele eszerint az lenne, hogy vagy a) az egyetem megfelel a kiválóság kritériumainak, vagy b) nemzetközi szerződés alapján alapították. Ez utóbbinak az előbbi minősítési rendszer alapján a Pázmány (amely többek között nem akkreditált diszciplinából adott „tudományos” fokozatot Semjén Zsolt KDNP-miniszterelnökhelyettesnek) a vatikáni szerződésnek köszönhetően könnyedén tud megfelelni.
http://nol.hu/belfold/20130307-balog_kiemelne_a_pazmanyt

Felszentelők: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház új igazgatója szerint a Nemzeti szakrális hely, amit fel akar szenteltetni, mert úgy gondolja, hogy a Nemzeti ügye, mint ahogy a nemzet lelke is, igazán metafizikus dimenzióban ragadható meg.
http://hvg.hu/kultura/20130302_Vidnyanszky_fel_fogja_szenteltetni_a_Nemz

Térítők: Egy vitán Donáth László evangélikus lelkész elmondta, attól tart, a gyakorlatban csak katolikus hittan lesz az iskolákban, mert csak ők tudják "hozni" a minimális 7-fős létszámot. Szerinte amúgy is szét kellene választani az iskolai hittant (ahol osztályozni is kell) és az egyházit, mert állami közoktatási intézményben nonszensz a saját hitről vallani. A beszélgetés során Rétvári Bence KDNP-s politikus (aki a kormányváltásig a szerencsétlen nevű IKSZ-eket elnökölte egyházban betöltött tisztsége okán is érdekelt a kérdésben) közölte, senki nem akarja befolyásolni a gyerek világnézetét, hanem szeretnének eleget tenni a szülők azon igényének, hogy a gyerek vallási nevelést kapjon. Horn Gábor volt SZDSZ-es oktatáspolitikus ezzel szemben kifejtette, az államnak nem feladata erkölcsi értékrendet átadni, hiszen nincs közmegegyezés arról, kinek az erkölcsrendjét is kellene tanítani.
Hát igen, többek között erre való az állam világnézeti semlegessége (és ezért fontos éppen a vallásos szülők számára is): hogy a gyerekek az iskolában tanulhassanak anélkül, hogy világnézetüktől függően állami felhatalmazással téríteni akarják őket.
http://www.hir24.hu/belfold/2013/03/03/csak-katolikus-hittan-lesz-az-iskolakban/

Adósmentők: Lázár János az egyházak hiteleit is átvállaltatná az állammal - az államot a Magyar Református Egyház kereste meg azzal, nyújtson támogatást a devizahiteleik fizetéséhez, a lakossági devizahitelekhez hasonlóan. Milliárdos tételekről lenne szó.
http://hvg.hu/gazdasag/20130301_Lazar_egyhazi_hiteleket_is_atvehet_az_all

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr265126155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása