Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szabadulás

2013. november 14. - szekularisfigyelo

A lengyel katolikus egyház erősen ragaszkodik bárányaihoz és nem engedi őket egykönnyen – a szabadulni vágyóknak a kánonjog rögös útvesztőit kellett végigjárniuk. Egy polgár azonban perelt – amellett érvelt, hogy ha ő ki akar lépni, akkor ezt meg kell, hogy tehesse egy egyszerű nyilatkozattal, mégpedig úgy, hogy az egyház eközben betartja az adatvédelmi jogszabályokat és nem kürtöli világgá ex-tagja kilépését. A helyileg illetékes pap erre nem volt hajlandó, és az adatvédelmi biztos sem érezte magát illetékesnek és az egyházak függetlenségére hivatkozott, végül a közigazgatási bíróság másodfokon eljáró bírája adott neki igazat: mivel állam és egyház viszonyait a jog szabályozza, az egyházból való kilépést is ez a jog kell, hogy szabályozza. Ezzel a precendensértékű ítélettel a továbbiakban könnyebb lesz mindazoknak, akik az egyházi anyakönyvekben is nyomát szeretnének hagyni annak, hogy kiléptek onnan.

http://hpd.de/node/17117

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr605628445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása