Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Táncolj!

2013. december 09. - szekularisfigyelo

Miután évtizedekig alig zavartatta magát bárki is attól, hogy valakik valahol koncertet hallgatnak, míg mások másutt vallási szertartáson vesznek részt, az elmúlt néhány évben a korábban inkább csak papíron létező előírásokat egyesek érvényesíteni is akarják. A németországi Wiesbadenben két novemberi koncertet is betiltottak, mivel egybeesnek egy államilag kiemelten védett vallási ünneppel. A szervezőket meglepte a város felszólítása, mivel most először nemcsak a húsvét körüli, hanem a porosz evangélikusok „halottak vasárnapján” és a gyásznapon is bezáratják a szórakozóhelyeket. A szervezők közleményükben közölték, az egyik koncertet hétfőn este pótolják be, és a másikra is keresnek új időpontot. Megjegyezték, hogy amúgy számos szórakoztató jellegű rendezvényre kerül sor a városban, nem is beszélve arról, hogy a vallási elvárások kikényszerítése egy világi társadalomban önmagában is megkérdőjelezendő. Hessen tartomány két másik városában, Frankfurtban és Giessenben korábban tüntetéseket szerveztek a „tánctilalom” ellen, miközben egy kisváros plébániája egy magánszervezésű előkarácsonyi vásár ellen tiltakozott, mert az megelőzte az ádventi karácsonyi vásárokat.

Schleswig-Holstein a zöldek után most a kalózpárt indítványozta a tánctilalom felülvizsgálatát. Ez lerövidítené a kötelezően csendes foglalatossággal eltöltendő órákat, és engedélyezné a tüntetések szervezését is ezeken a napokon. A kereszténydemokraták elutasítják a kezdeményezést azzal az indoklással, kibírható, hogy évi három napon ne partizzanak a fiatalok (kissé félreismerve, hogy itt elvi kérdésről van szó, elvégre elég kevés ember partizik az év 362 napján...), míg a többi párt még gondolkozik a kérdésen. A kezdeményezés ürügyét az adta, hogy egy a tartományban húszéves hagyományra visszatekintő nagycsütörtöki „húsvéti tűz” szervezőnek megtiltották, hogy jövőre is megtartsák az ifjúsági rendezvényt, mert az a tartományi belügyminisztérium szerint nem felel meg a húsvét csendes jellegének.

Baden-Württemberg tartományban a zöldek indítványozták a szerintük kiemelkedően szigorú rendelkezések felülvizsgálatát. Egyes vallási közösségek hagyományai nem szolgálhatnak alapul arra, hogy a lakosság egészére nézve kötelező szabályokat fogalmazzanak meg. Néhány általánosan elfogadott ünnepnaptól eltekintve ezért fel kell számolni ezeket a korlátokat. A felülvizsgálatot a zöldpárti, de vallását hangosan gyakorló tartományi miniszterelnök egyetért, aki szerint a vallási többszínűség növekedésével nem keresztény ünnepek is szemünk elé kerülnek, bár szerinte fontos, hogy legyenek mindenkire nézve kötelező csendes napok. Baden-Württembergben négy napon teljesen tilos táncolni, további öt napon hajnal háromtól éjfélig tilos mulatni, és minden vasárnap hajlani háromkor abba kell hagyni a táncolást (a következő szilveszteri buli is hajnali háromkor véget kell, hogy érjen Baden-Württembergben. Sportolni sem bármikor szabad, de a törvény azért a saját vagy hozzátartozó kertjében végzett könnyű munkát kegyesen megengedi.

http://www.hr-online.de/website/rubriken/nachrichten/indexhessen34938.jsp?rubrik=36082&key=standard_document_50108773

https://www.shz.de/schleswig-holstein/streit-um-tanz-am-totensonntag-id4173366.html via http://brightsblog.wordpress.com/2013/11/20/feiertagsruhe-streit-um-tanz-am%e2%80%85totensonntag/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr605676308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása