Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Lev Tahor, avagy a „tiszta szívű” zsidó tálibok

2014. január 19. - szekularisfigyelo

Néhány évvel ezelőtt hazájából Kanadába menekült a Lev Tahor (Tiszta Szív) elnevezésű hipervallásos zsidó szekta, amelynek vezetőjét, Shlomo Helbranst még 1994-ben elítélték egy tinédzser elrablása miatt az Egyesült Államokban, ahonnan 2000-ben, büntetése letöltése után Izraelbe szállították. Onnan Kanadába ment, ahol 2004-ben menedékjogot kapott, mert nézetei miatt (szerinte Izrael működése sértése Istenre nézve, és a zsidóknak sorsukat elfogadva arab fennhatóság alatt kellene élniük) Izraelben üldözésnek lehet kitéve. A közössége követte őt Kanadába, ahol sokáig viszonylag háborítatlanul éltek – a nők arab típusú burkában jártak, ha kimentek az utcára, de többnyire otthon, bezárva éltek.
Most viszont Québecből Ontarióba menekültek, ugyanis a québeci gyermekvédelem kezdett vizsgálódni, mert a gyerekek nemhogy iskolába nem járnak és otthon sem részesülnek megfelelő oktatásban, hanem az alapvető higiéné és lakhatás sem volt biztosítva. A Lev Tahor 120 gyerekét erre Ontarióba vitték.
A pénz nem annyira lehetett ennek oka: 2006-ig hatmilliónyi dollárra tett szert a közösség, amely vagyonnak akkor nyoma veszett, mert a vallási jótékonysági szervezet elvesztette közhasznú státuszát, miután nem nyújtotta be az ehhez szükséges papírokat. A kb. 40 családból álló közösség másik jótékony szervezete 2011-ig kisebb összegekből működött, de 2011-ben 4,3 millió dollár adományt kapott, amit aztán 2012-ben egy másik szervezethez továbbutalt. A Lev Tahor tagjai elsősorban szociális segélyekből élnek, de ez a szociális gondozók által tapasztaltnál magasabb életszínvonalt is biztosítana. Egyesek szerint a segélyek nem a családoknál, hanem a Lev Tahornál kötnek ki.
Izraelben parlamenti vitát is tartottak a közösségről, amelyet azzal vádolnak, hogy a csecsemők pelenkáit elvi okokból csak naponta kétszer hajlandóak cserélni, gyerekeket vasrúddal vernek, folyamatos fizikai fájdalomban tartják a közösség tagjait pl. azzal, hogy egy számmal kisebb cipőt kell hordaniuk, illetve tinédzsereket házasságokba kényszerítenek, nemegyszer nagy korkülönbséggel (egy 15 éves fiút pl. hozzáadtak egy 40 éves nőhöz), begyógyszerezik a „helytelenül” viselkedő tagokat, illetve elveszik gyerekeiket és engedelmesebb pároknál helyezik el őket. Ezek utána  vádak után már nem meglepő, hogy a hozzátartozók szerint akadályozzák a közösségben élők kapcsolattartását.

http://www.thestar.com/news/canada/2013/12/07/lev_tahor_group_amassed_6_million_in_assets_when_it_operated_as_charity.html
http://www.bholworld.com/article_en.aspx?id=61961
http://news.nationalpost.com/2013/11/22/secretive-sect-referred-to-as-the-jewish-taliban-flees-quebec-for-ontario-amid-child-neglect-investigation/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr555755342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása