Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Hüpátia sorsa

2009. október 13. - szekularisfigyelo

Agóra címmel készült játékfilm Alejandro Amenábar rendezésével, spanyol-máltai koprodukcióban, az apai ágon magyar származású Rachel Weisz főszereplésével. A filmet a napokban mutatták be Spanyolországban, de máris kiváltotta egy keresztény csoport tiltakozását, mert a film szerintük "gyűlöletet ("odio") kelt a keresztényekkel szemben. A film ugyanis Hüpátia sorsát mutatja be, aki legendás hírű neoplatonista filozófus, matematikus és csillagász volt. Nő létére is nemcsak korának egyik legnagyobb tudósának számított, hanem bölcsessége és erényessége miatt nagy köztiszteletnek is örvendett. 400-tól ő vezette Alexandriában a neoplatonista iskolát, amelynek 383 óta tanára volt. Az alexandriai pogány templomokat 391-ben leromboltatta a pátriárka, akkor az alexandriai iskola még megmenekült, de 415-ben egy keresztény tömeg kocsijáról lerántotta a hazafelé tartó Hüpátiát és meglincselte őt. 

http://www.mediawatchwatch.org.uk/2009/10/12/spanish-catholics-whine-about-agora/
http://us.imdb.com/title/tt1186830/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr351445985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása