Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Bűnfelderítés katolikus módra

2010. április 03. - szekularisfigyelo

Újabb és újabb katolikus papok által gyermekek ellen elkövetett fizikai és szexuális bántalmazások kerülnek napvilágra. Miközben a német egyház igyekszik a bántalmazottaknak megszervezett segélyvonalakkal csillapítani a közfelháborodást, a jelek szerint legalább annyira üldözik a feltárt esetekről való híradást: egy regensburgi nonprofit internetes újság mindenesetre kellemetlen levelet kapott az egyházmegyétől. Az újságban ugyanis megjelent egy cikk a "Regensburger Domspatzen" elnevezésű világhírű gyermekkórusnál történtek alkalmából. A vádak szerint a fiúkórushoz tartozó bentlakásos iskolában rendszeresen, hosszú időn át verték a gyerekeket, és nem is kicsit, minderről pedig XVI. Benedek pápa testvére, aki a kórust vezette (és aki pedagógusi pályafutása alatt csak néhány akkor még elfogadott sima pofonra ragadtatta magát), soha nem vett észre semmit. A cikk meglehetősen bírálóan ecseteli az egyházmegye reakcióját, de érdekes mód nem maga a bírálat, hanem egy több évvel ezelőtti, a német Der Spiegel című lapban 2007-ben megjelent cikkre alapozott hivatkozás váltotta ki az egyházmegye tiltakozását. Ebben a cikkben egy anya részletezi a három gyermekével egy családoknak szervezett kiránduláson megesett dolgokat és az azt követő eljárást, amelyben az egyház meggyőzte őket arról, hogy néhány ezer márka fejében tekintsenek el a feljelentéstől. A megállapodásban a szülők elmondásuk szerint szerették volna rögzíteni, hogy a gyermeküket molesztáló pap ne kerülhessen gyermekek közé, de ezt nem sikerült elérniük. Végül másvalaki feljelentette a papot, akit egy év felfüggesztettre ítélték - az egyház, illetve Gerhard Müller regensburgi püspök, akire emiatt igen megharagudtak a szülők, pedig ismét plébánosi munkára fogta (igaz eleinte csak helyettesként). Az anya azután nyilatkozott az újságnak, miután megtudta, hogy a papot ismét letartóztatták - hasonló bűncselekményekért. 
Vesztére a Spiegel is, a regensburg-digital.de szerzője is úgy értelmezte, az egyház a fájdalomdíjjal megvásárolta a hallgatást. Ezért most ügyvéd útján felszólították őket a tartalmak eltávolítására. 
 

A cikk: http://www.regensburg-digital.de/domspatzen-missbrauch/07032010/,
a hivatkozott cikk a Der Spiegel című lapban: http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-52985276.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr291890058
süti beállítások módosítása