Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

BÖR, avagy Biblia összes röviden

2014. január 25. - szekularisfigyelo

Nemcsak Shakespeare összes műveit lehet egyetlen színházi előadásba tömöríteni, hanem a Bibliát is, amelyet a The Reduced Shakespeare Company foglalt össze The Bible: The Complete Word of God című alkotásba. A Belfasttól északra található Newtownabbey színházában azonban nem lesz lehetőségük előadni, mert Billy Ball demokrata unionista képviselő betiltatta a január 29-ére és 30-ára tervezett vendégjátékot. Szerinte a darab ugyanis sérti a keresztények vallási érzelmét, mert szerinte a keresztények számára a Biblia Isten tévedhetetlen szava, ezért szent, és nem szabad tiszteletlenül bánni vele. A darab producere, Dave Naylor megjegyezte, hogy Jeruzsálemben is előadhatták a darabot hatósági tiltakozás nélkül, a tanácsosnak pedig talán meg kellene néznie a darabot, mielőtt ítélkezik róla. Igaz, nem árt sietnie, mert a hír hallatára nőttek a jegyeladások.
A darab amúgy olyan hosszú teológiai múltra visszatekintő kérdéseket is firtat, hogy „volt-e Ádámnak és Évának köldöke?”, de azt is kérdezik, Mózes valóban hasonlított-e Charlton Hestonra.
A pártnak amúgy hosszú tapasztalata van kulturális rendezvények betiltásában: Hol a Monty Python Brian élete című filmnek a vetítését tiltották be, hol vallásilag teljesen gyanútlan előadásokat csupán azért, mert vasárnapra tervezték a rendezvényt.

Pedig senki nem tette nekik kötelezővé a részvételt.

http://www.theguardian.com/uk-news/2014/jan/23/northern-ireland-christians-cancellation-comedy-bible via http://rationalist.org.uk/articles/4559/northern-irish-theatre-cancels-play-after-pressure-from-christian-politician

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr375778820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása