Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Apropó: hátrányban az állami iskolák

2008. február 16. - szekularisfigyelo

Az iskolafinanszírozási rendszer iskolák egyházi kezelésbe adására ösztönzi főleg a szegényebb önkormányzatokat. Az állami költségvetésből érkező normatív támogatás összege fenntartótól független, ez azonban nem elég az iskolák fenntartásához. Így az önkormányzatok kénytelenek saját zsebükbe nyúlni és rendes költségvetésük terhére kipótolni a hiányzó részt. Az egyházi iskolák ezzel szemben erre a célra külön kiegészítő támogatást kapnak az állami költségvetéstől, amelynek mértéke az önkormányzatok által biztosított kiegészítés átlaga. Emiatt az iskola egyházi kezelésbe adása tehermentesíti az önkormányzati költségvetést. (Vannak is önkormányzatok, amelyek éltek ezzel a lehetőséggel: http://www.nol.hu/cikk/453679/).
Az egyházi iskolák plusz állami támogatását a Vatikáni Szerződés irányozza elő, de az állam egyenlően bánik a vallási felekezetekkel és a nem-katolikus egyházi fenntartóknak ugyanannyit biztosít, mint a katolikus intézményeknek. A kiegészítést nem az egyes intézmények, hanem a felekezetek kapják meg, akik maguk döntik el, mely iskolájuknak mennyit juttatnak; a több intézményt fenntartó nagyobb egyházak így hatékonyan tudnak gazdálkodni az összeggel (a kevés intézményt fenntartó kis önkormányzatokkal és egyházakkal ellentétben). Tovább javul az egyházi iskolák finanszírozása azzal, hogy a kiegészítés egyre nagyobb mértékét nem utólag, hanem havi bontásban kapják meg (http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1438&articleID=230423&ctag=articlelist&iid=1).
Ez a rendszer természetesen sérti a felekezeti semlegesség elvét, hiszen hátrányba hozza a felekezeten kívüli, önkormányzati oktatási intézményeket, akiknek a elvileg egyéb feladatok ellátására kapott költségvetésből kell erre fedezetet teremteniük. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr33342021
süti beállítások módosítása