Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Nem festménynek való hely a londoni Nemzeti Galéria

2008. november 30. - szekularisfigyelo

 

Legalábbis egy katolikus érsek szerint nem vallási műalkotásnak való hely: Cormac Murphy-O’Connor brit katolikus érsek meg akarja szerezni Piero della Francesca Jézus keresztelése című, az 1450-es években készült festményét. Nem, nem ekobozott, államosított vagy hasonló sorosra jutott egyházi tulajdonról van szó: a képet a londoni Nemzeti Galéria 1861-ben megvásárolta a művész olaszországi szülőfalujában működő kamalduli apátságtól. Westminster érseke azonban úgy gondolja, hogy ez az alkotás a hité, nem a művészeté, ezért a Westminsteri székesegyházban lenne a helye. A nagyon sérülékeny festményt a galéria nem adja kölcsön kiállításookra, a kép a második világháború óta nem mozdult ki a galériából, ahol ellenőrzött hőmérsékletű és nedvességtartalmú különteremben tekinthető meg. Az érsek szerint mindenesetre itt rossz helyen van, ő azt szeretné, hogy lekerüljön a galéria faláról és ehelyett egy katolikus templomban helyezzék el, és erre a célra nagyvonalúan felajánlaná akár az ő székesegyházát.
A Nemzeti Galéria kurátora szerint az intézmény a művészi alkotások sokrétű megismeréséhez biztosít lehetőséget. A kápolnát idéző különterem a látogatóknak lehetővé teszi, hogy hitük vagy akár hitetlenségük szerinti élményben tapasztalják meg a festményt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr98795889
süti beállítások módosítása